Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in istihdamında 2011'den bu yana en yüksek pay hizmet sektörüne ait. Hizmet sektörünün istihdamdaki payı yüzde 35.7 ile yüzde 34.8 paya sahip olan tarım ve yüzde 29.5 orana sahip olan imalat sektörlerini solluyor.

Hizmet sektörü istihdamındaki kazançlar Çin Komünist Partisi'ne, Temmuz'da şehirlerde yüzde 8'lerde şeklinde tahmin edilen işsizliğin üzerini örterek sosyal istikrar sağlamasına yardımcı oldu.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in anketlerine göre hizmet sektörü istihdamı 4 yıldır tırmanırken, imalat sektöründeki istihdam 8 aydır daralıyor.

Hizmet alanında daha fazla istihdam yaratılması, işsizliğin sınırlanması ve Komünist Parti'nin ihracat ve yatırım odaklı ekonomiyi, tüketici talebi odaklı ekonomiye dönüştürme çabası için çok önemli görülüyor.

Yetkililerin hizmet sektörü istihdamı ve tüketimdeki kazançları desteklemek için finansal sektörü liberalleştirmesi ve telekom gibi bazı temel sektörlerdeki tekelleri dağıtmasının gerektiğini belirten Mirae Asset Financial Group'un baş Çin ekonomisti Joy Yang, bunun ekonominin dengelenmesine yardımcı olmasının gerektiğini savundu.

Hizmet alanındaki güçlü istihdam büyümesinin, dirençli bir işgücü pyasası yaratmaya yardımcı olduğuna dikkat çeken Pekin'deki Everbright Securities Co.'nun başekonomisti Xu Gao, öte yandan ekonomik genişlemedeki yavaşlamadan ötürü gelecekteki beklentilerin o kadar da iyi olmadığını söyledi.