KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan hisselerindeki fiyat dalgalanmaları Büyük Depresyon'dan bu yana en düşük seviyelerine işaret ederek, beşinci yılına girmeye hazırlanan boğa piyasasını tetikleyen yatırımcı güveninin canlandığının sinyalini veriyor.

Standard&Poor's 500 Endeksi'ndeki ortalama günlük fiyat dalgalanmaları 2013'te son 5 yılın ortalaması olan yüzde 1.08'lerden yüzde 0.43'lere gerileyerek, 1930'dan bu yana en sert düşüşe işaret etti. Yıllık ortalama en son S&P 500'ün yüzde 34 sıçradığı ve sonraki 4 yılda iki katına tırmandığı 1995'lerde bu kadar düşük düzeylerde seyrediyordu. 1928'lere kadar uzanan veriler, dalgalanmaların bu kadar ufak oranlarda olduğu yıllarda hisselerin ortalama yüzde 17 yükseldiğini gösteriyor.

Azalan volatilite ve 1997'den bu yana görülen en iyi yıl başlangıcı, rallinin yaşını almasıyla piyasadaki ayıların yatırımcıların kayıtsızlaşmaya başladı uyarılarına neden oluyor. Boğalar, artan kazanç tahminleri, ortalama altındaki değerlemeler ve hisse senedi yatırım fonlarındaki son 9 yılın en yüksek mevduat seviyelerine sahip olmasına ek olarak düşük dalgalanmaları bir alım sebebi olarak daha görüyor.

Marketfield Asset Management'ın başkanı ve CEO'su Michael Shaoul, net çıkışlardan net girişlere dönmenin volatilitenin düşüşünde büyük etkisinin olduğuna dikkat çekti.

Net alımların daha fazla olmasından ötürü piyasada istikrar sağlanmasının çok daha kolay olduğunu belirten Shaoul, çok daha sakin piyasa bekleyen perakende yatırımcıları tarafında ise geri besleme döngüsü olduğunu ve bunun da insanları fonlarda daha fazla yatırım yapmaya ittiğini söyledi.

Advertisement