Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İspanya, görüşmelere yakın iki kişinin yaptığı açıklamaya göre 17 yarı özerk bölgenin tahvil satışlarındaki faizlere sınırlama getirerek piyasalara erişiminde limitler getirmeye hazırlanıyor.  

İspanyol hükümeti, bölgelerin ülke tahvilleriyle karşılaştırıldığında 100 baz puanlık farktan daha fazla faiz ödememesini hedefliyor. Katalonya'nın 2020 vadeli ve yüzde 4.95 faizli 1 milyar euroluk tahvillerinin hükümet tahvillerine olan farkı 314 baz puan.

Başbakan Mariano Rajoy'un hedefleri arasında ülkenin mali konularına daha merkezi bir kontrol sistemi getirmek bulunurken, aynı zaman da yerel harcamaların da kontrol altına alınması amaçlanıyor. Mali bağımsızlığını koruma mücadelesi veren İspanya, Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen 2012 bütçe açığı hedefini tutturamadı. 2007 yılının sonunda yüzde 36 olan kamu borcu da 3. çeyrekte yüzde 77.4'e yükseldi.

Castile-Leon bölgesi bütçe sözcülerinden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, bu sınırlamaların Madrid kabinesi tarafından 15 Şubat'ta Castile-Leon bölgesi için onaylanan 598 milyon euroluk (802 milyon dolar) borçlanma iznine uygulanacağını belirtti.

Konuyla ilgili yorumlarda bulunan İspanyollar'a göre ise bu bölgelerin piyasa erişimlerini engellemek, nakit ihtiyacı duyan bölgelerin Rajoy'un 23 milyar euroluk bölgesel kurtarma fonuna başvurmalarını sağlayacak. Geçtiğimiz Temmuz ayında hazırlanan ve şu ana kadar 9 bölgenin başvurduğu program, daha yakın bütçe kontrolleri karşılığında acil durum yardımı öngörüyor.