Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de konut fiyatlarının geçtiğimiz ay son 2 yılın en büyük sıçramasını kaydetmesinin ardından yeni önlemler açıklamaya hazırlanan Pekin yönetimi, yerel yetkililere "kararlı bir şekilde" gayrimenkul spekülasyonlarını azaltmalarını ve emlak piyasasını kontrol altına almalarını söyledi.

Başbakan Wen Jiabao başkanlığındaki Devlet Konseyi toplantısının ardından yapılan açıklamada, fiyatların "aşırı hızlı" arttığı şehirlerin şimdiye kadar yapmadılarsa, konut alımlarına kısıtlamalar getirmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, doğrudan hükümete rapor veren eyalet başkentleri ve belediyelerin yeni konut fiyatlarını kontrol altında tutmak için yıllık fiyat kontrolü hedefleri yayınlamaları gerektiği ifade edildi.

Yatırımcılar, önümüzdeki ay gerçekleşecek olan liderlik değişimine hazırlanan Pekin hükümetinin emlak piyasasına yeni kısıtlamalar getireceğinden endişe ederek, Şanghay Borsasında listelenen imar şirketlerinin hisselerinde satışa geçti. Şanghay Bileşik Endeksi'nde yer alan imar şirketleri 19 Şubat'ta son  6 ayın en sert düşüşünü kaydetti. Ülkenin en büyük emlak sitesi SouFun Holdings Ltd., konut fiyatlarının geçtiğimiz ay yüzde 1 artışla Ocak 2011'den bu yana en büyük sıçramasını kaydettiğini açıkladı.

Açıklamanın yeni önlemler açıklamak yerine, mevcut önlemleri yeniden vurguladığını söyleyen Bank of America Corp.'un baş Çin ekonomisti Lu Ting, yatırımcıların rahat soluk alabileceğini, ancak yine de açıklamanın liderlerin hızla artan konut fiyatları konusunda ciddi olarak endişeli olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Lu, liderlerin mevcut önlemleri sıkılaştıracağını ifade etti.

Şanghay Bileşik Endeksi KOnut Endeksi Şanghay saati ile 10:04'te yüzde 0.6 düşerek, açılıştaki yüzde 1.2'lik kaybını azalttı.