Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin hükümetinin dün yerel yetkililere emlak kontrollere ilişkin yaptığı açıklamasının ardından Çin'de bugün açıklanan yeni konut fiyatları verisi, fiyatların Ocak'ta çoğu şehirde artış kaydettiğini gösterdi. Yeni konut fiyatlarındaki artış, yeni yönetimin önümüzdeki ay göreve gelmesinin ardından gayrimenkûl spekülasyonlarına ilişkin kontrollerin sıkılaştırılacağı endişelerini yeniden gündeme getirdi.

Ulusal istatistik bürosunun verilerine göre Çin'de yeni konut fiyatları 70 şehirin 53'ünde arttı, 10'unda düştü. Yeni konut fiyatları Aralık'ta da 54 şehirde artmıştı.

Konut fiyatlarının özellikle büyük şehirlerde yeniden yükselmeye başladığına dikkat çeken CLSA Asia-Pacific Markets'ın emlak analistlerinden Nicole Wong, daha fazla sıkılaştırma olacağını, ancak bu kez sıkılaştırmaların aşırı ışınmanın olduğu bazı şehirleri hedefleyerek daha "seçici" bir tablo çizeceğini öngördü.

Yeni konut fiyatlarındaki artışa yüzde 2.2 ile güneydeki Shenzen şehiri öncülük etti. Fiyatlarda büyük artış görüldüğü diğer şehirler arasında ise yüzde 1.6 yükseliş gösteren Pekin ve yüzde 1.1 artış kaydeden Şanghay yer aldı.