Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Fed'in son toplantısında bazı yetkililerin tahvil alımlarının hızının değiştirilmesine yönelik görüş bildirdiğinin ortaya çıkmasının ardından, 16 önemli para biriminin büyük bölümü karşısında değer kazandı.

Euro dolar karşısında, Euro Bölgesi'nde imalat ve hizmet sektörlerinin Şubat ayında ekonomistlerin beklediğinden daha hızlı daraldığını gösteren veri sonrası son altı haftanın en düşük seviyesine indi. Japon yeni, Maliye Bakanı Taro Aso'nun Japon hükümetinin deflasyonu sona erdirmek için yabancı tahvil almayacağını açıklamasının etkisi ile, biri dışında tüm önemli para birimleri karşısında yükseldi. ABD'de otomatik harcama kısıntıları, Kongre'nin harekete geçmemesi durumunda, Mart ayından itibaren yürürlüğe girecek.

New York'ta Nomura Holdings Inc. Döviz stratejisti Charles St-Arnaud, "ABD dolarının geçen hafta iyi performans göstermesinin büyük nedeni, yakın gelecekte tahvil alımlarının hızının yavaşlatılabileceği sinyalinin verildiği Fed tutanakları ile ilgili," dedi ve "Bu gelişme piyasa katılımcılarının çoğunu savunmasız yakaladı" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar euro karşısında geçen hafta, 1.3145 ile 10 Ocak'tan bu yana en güçlü seviyesini gördükten sonra, yüzde 1.2 değer kazanarak 1.3194 seviyesine geldi. ABD para birimi yen karşısında yüzde 0.1 düşerek 93.42 seviyesine indi. Japon para birimi euro karşısında, 122.26 ile 29 Ocak'tan bu yana en güçlü seviyesine ulaşmasının ardından yüzde 1.4 değer kazanarak 123.22 seviyesine çıktı.