Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en zengin 100 kişisi, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin geçen hafta bu yılın ilk haftalık düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından servetlerinin 21.3 milyar dolarlık bölümünü kaybetti.

Dünyanın en zengin 34'ncü kişisi aktivist yatırımcı Carl Icahn, Ichan Enterprises LP'nin yüzde 15.6 değer yitirmesi ile birlikte servetindeki 1.2 milyar dolarlık kayıpla, en fazla kaybedenlerden biri oldu. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, Icahn 20.4 milyar dolarlık servete sahip.

Chicago'da Northern Trust Corp. şef yatırım stratejisti James McDonald, "Piyasa paraların bir kısmını masadan almak için bir bahane arıyordu," dedi ve "Bu bahane Fed tutanaklarıydı. Ancak yatırımcılar Fed'in durumunun gerçekten değişmediğinin farkında. Ayrıca Almanya güven verisi iyi çıktı," değerlendirmesinde bulundu.

S&P 500 Endeksi Cuma günü yüzde 0.88 yükseldi ve Fed'in teşvikleri yavaşlatacağı endişelerinden kaynaklanan kayıpların bir kısmını geri aldı. Endeks, Almanya'da iş dünyası güven endeksinin tahminlerden daha iyi çıkması ve Avrupa'nın en büyük ekonomisinin hız kazandığı yolundaki işaretlere katkıda bulunması sonrası, iki günlük kaybın ardından yukarı yönde hareket etti.

Dünyanın en zengin kişisi Carlos Slim, piyasa değeri açısından Latin Amerika'nın en büyük mobil telefon şirketi America Movil'in yüzde 2.2 değer kaybetmesi ve üç hafta üst üste kayba uğramasının ardından servetinden 700 milyon dolar kaybetti. 73 yaşındaki Slim'in serveti 73.4 milyar dolar.

Microsoft Corp.'un kurucularından ve 66 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ikinci kişisi 57 yaşındaki Bill Gates geçen hafta 260 milyon dolar yitirirken, dünyanın en büyük giyim kuşam perakendecisi Inditex SA'nın kurucusu ve Zara mağaza zincirinin sahibi ve 56.1 milyar dolar varlığı ile dünyanın en zengin üçüncü kişisi 76 yaşındaki Amancio Ortega'nın serveti ise 1.3 milyar dolar azaldı.