KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin 20 şehrinde Aralık ayına kadar geçen 12 aylık sürede konut fiyatları 6 yıldan daha fazla bir sürenin en sert çıkışını yaptı ve sektörün toparlandığına dair işaretlere bir yenisini daha ekledi.

S&P/Case-Shiller konut değerleri endeksi Aralık 2011'den Aralık 2012'ye yüzde 6.8 yükselirken, Kasım ayının rakamı yüzde 5.4 olarak gerçekleşmişti. Bloomberg anketine katılan 30 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 6.6'lık yükselişe işaret etmişti. Ankette yer alan 20 kentten 19 tanesi yükseliş kaydetti.

Rekora yakın düşük oranlarda seyreden borçlanma maliyetleri ve istihdamda yaşanan hızlanma talebi artırarak konut fiyatlarının yükselmesini sağlarken, krizden sonra ortaya çıkan hacizler ve piyasadaki konut sayısı da azalma gösteriyor. Bu gelişmeler hanehalkı güveni ve net değerini artırırken, bordro vergisinin harcanabilir gelirde gerilemeye yol açmasına rağmen tüketici harcamalarını destekleyebilir.

New York'ta bulunan HSBC Securities ekonomisti Ryan Wang, rapor öncesinde yaptığı bir yorumda "Geçtiğimiz yıl açıkça görülüyor ki bir iyileşme yılıydı, fakat hâlâ gidilecek çok yol var. Konut alıcıları fiyatların düşeceğine dair artık eskisi kadar korkmuyorlar ve bu da daha fazla güvenle yansıyor" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 6 ve yüzde 7.6'lık artışlar arasında değişti. S&P/Case-Shiller endeksi 3 aylık ortalamalara dayanıyor.

Advertisement