Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de yeni konut satşları Ocak ayında Temmuz 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak sektörün ekonomik büyümeye katkıda bulunmaya devam edeceğini gösterdi.

Satışlar geçtiğimiz ay yüzde 15.6 büyüyerek yıllık 437,000 seviyesine yükseldi ve Bloomberg anketindeki en yüksek tahmini de aştı. Satışlar Aralık ayında 378,000 olarak gerçekleşmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 380,000 oldu.

Tüketicilerin rekor derecede düşük mortgage faiz oranlarından yararlanmasıyla dört bölgenin tamamında talep artışı yaşanırken, PulteGroup Inc. ve Mohawk Industries Inc. gibi firmaların görünümünde de pozitif değişim sağladı. Daha güçlü bir istihdam piyasası ve hacizlerden kaynaklacak daha düşük rekabet, ABD'de genişlemenin motoru haline gelmiş olan sektörde daha güçlü bir toparlanmayı sağlayacaktır.

New York'ta bulunan Bank of America Corp. kıdemli ABD ekonomisti Michelle Meyer, "Yeni konut piyasasında gelişmenin bu yıl devam etmesini bekliyoruz. Şartlar şu anda yeni konut yapımı ve satışı için çok uygun. Stoklar tarihi düşük seviyelerde, hacizler yavaşlıyor ve daha fazla evlilik yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 355,000 ve 409,00 arasında değişirken, Aralık ayı rakamı 369,000'e revize edildi.