Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'ya Fed yönetim kurulu üyesi olarak 10 yıl önce deflasyonu sonlandırma reçetesi teklif etmiş olan Fed Başkanı Ben S. Bernanke,  Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin ülke ekonomisinde yeniden enflasyonu yakalama çabalarını haklı buldu.

Japonya'nın deflasyondan kurtulmasının gerektiğini ve ülkenin bu yöndeki çabalarını desteklediğini dile getiren Bernanke, Washington'da dün Senato Bankacılık Komitesi önünde yaptığı konuşmasında Japonya'nın bilanço tablosunu genişletmenin bedelini ödeyip ödememesine dair, "Bu nereden baktığınıza göre değişir. Başbakanları yeterli genişleme yapıldığını düşünmüyor" açıklamasında bulundu.

BOJ'un geçtiğimiz ay yüzde 2 enflasyon hedefi benimsemesi yönünde baskı yapan Japon Başbakan Shinzo Abe'nin, kendi partisi Liberal Demokrat Parti'nin çoğunluğa sahip olmadığı Parlamento'nun üst kanadında BOJ başkanlığına sunduğu adaylar için muhalefetin desteğine ihtiyacı var. Abe hükümeti yarından itibaren BOJ Başkanı ve 2 başkan yardımcısı olmak üzere 3 adayı yarın parlamentoya sunmaya hazırlanıyor. Bernanke, bazı ülkelerin yenin son aylardaki düşüşüne ilişkin endişelerini dile getirdiğini, ancak Japonya'nın para birimini zayıflatmaya değil, yeniden enflasyona ulaşmaya odaklandığını belirtti.

"Retoriğe bakarak Japonya'nın özel bir vaka olduğunu düşünmüyorum" diyen Bernanke, büyük ekonomilerin büyümeyi desteklemek için talebi artırma hamlelerinin çift taraflı yarar sağladığını savundu.

Abe, Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'yı BOJ başkanlığına aday göstermeyi planlıyor.