Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde ekonomik güven Şubat ayında, ekonomistlerin tahmininden daha fazla yükseldi ve bu durum, 17 ülkeli para blokonun resesyondan çıkabileceğine ilişkin işaretlere katkıda bulundu.

Avrupa Komisyonu'nun bugün Brüksel'de yaptığı açıklamaya göre, üst düzey yönetici ve Tüketici Güveni endeksi, Ocak ayındaki revize rakamla 89.5 seviyesinden Şubat ayında 91.1 seviyesine çıktı. Bloomberg News'un anketine katılan 29 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, ekonomik güvenin 89.9 seviyesine çıkması bekleniyordu. Komisyon'un bu endeksi, ayın ilk iki haftasında hesaplanıyor.

Bugünkü veri, resesyondan olumsuz etkilenen seçmenlerin kemer sıkma tedbirlerine karşı çıkmaları ile birlikte, İtalya'da 24-25 Şubat'ta yapılan sonuçsuz seçimlerin Avrupa borç krizine yönelik endişeleri tekrar artırmasından önceki dönemde, bekleyişlerin nasıl iyileşmekte olduğunu gösteriyor. Euro veri açıklanmadan önce dolar karşısında yedi haftanın en düşüğüne gerilemişti.

Londra'da Capital Economics şef Avrupa ekonomisti Jonathan Loynes, "Euro Bölgesi'nde durum biraz iyileşti, ancak ekonomik koşullar halen tüm bölgede aşırı zorlu," dedi ve "İtalya'nın durumu, piyasa baskılarını yenileyebilir ve Euro Bölgesi'nin, hem ekonomik hem siyasi yönden, güçlü baskılarla karşı karşıya olduğu gerçeğini güçlendirebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında, veri açıklandıktan sonra, kazançlarını genişletti ve Brüksel saati ile 11:04'te 1.3107 dolar seviyesine geldi. Stoxx Europe 600 Endeksi ise fazla değişmeyerek 284.49 seviyesinde kaldı.