Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi, Vietnam savaşından bu yana savunma harcamalarında yaşanan en büyük düşüşün neredeyse son 3 yılın en az ticaret açığı tarafından bastırılmasıyla daha önce daraldığının açıklandığı geçtiğimiz yılın 4. çeyreğinde az da olsa genişlemeyi başardı.

Gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYH) daha önce açıklanan yüzde eksi 0.1'lik düşüşün ardından yüzde 0.1'lik genişlemeye revize edildi. Bloomberg anketine katılan 83 ekonomistin tahmin medyanı ise ekonomide yüzde 0.5'lik genişlemeye işaret ediyordu. Federal askeri harcamalar yıllık yüzde 22'lik oranda düşerek 1972 yılından bu yana en büyük düşüşe işaret etti.

Bu büyüme hızı, Fed politika yapıcılarının genişlemeyi destekleyici nitelikte olan varlık alımlarına devam edecekleri ihtimalini artırıyor. Aynı zamanda konut sektöründeki iyileşme ve bordro vergilerinde yaşanan artışa rağmen tüketici harcamalarındaki toparlanma ekonominin bu yılın başında yeniden iyileşmeye başladığını gösteriyor.

New York'ta bulunan Credit Agricole şef ekonomisti Michael Carey, "Yılın başında bu rüzgarları atlattıktan sonra normale döneriz. Konut sektörü gibi iyi performans göstermeye devam eden bir kaç sektör var. Otomotiv satışları da Fed'in faizleri düşük tutma politikasından destek görüyor" ifadelerini kullandı.