Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:15'te güncellendi)


Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'de imalat sanayi verisinin beklenenden düşük çıkması ve emtia fiyatlarındaki düşüşlerin üreticilerin hisselerine satış getirmesi sonucu değer kaybetti. Gösterge endeks, bu hareketle birlikte, bu haftaki kazançlarını geri verdi.

Rusya'nın en büyük doğalgaz üreticisi OAO Gazprom, son iki haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve endekste en fazla düşen kağıt oldu. Polonya'nın tek bakır üreticisi olan KGHM Polska Miedz SA, Kasım ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Dünyanın en büyük demir cevheri üreticisi Vale SA, Sao Paulo'daki işlemlerde, dört günlük çıkışını tersine çevirdi. Bank of China Ltd., Hong Kong'daki işlemlerde, son bir ayın en hızlı düşüşünü yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 düşerek, Londra saati ile 13:20'de 1,050.20 puana geriledi ve bu hafta yüzde 0.3 düştü. Çin'in resmi imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) verisi Şubat'ta son beş ayın en düşük seviyesine indi. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi düşüşünü dördüncü güne genişletti. Citigroup Inc. analistleri Markus Rosgen ve Yue Hin Pong'un EPFR verilerine dayandırarak bugünkü raporlarında yazdıkları üzere, Asya fonlarından 185 milyon dolarlık çıkış oldu ve böylece, 24 hafta üst üste giriş olmasının ardından ilk kez çıkış gerçekleşti.

Londra'da CF Global Trading'de gelişen piyasa hisse sentleri işlemleri yapan Julian Rimmer, "Zayıf emtia fiyatları, piyasa kapitalizasyonunun geniş bir bölümünü eritiyor," dedi ve "Çin verileri yavaş büyümeyi işaret ediyor ve fonlardan çıkışlar, beklenenden daha az yapıcı bir durum oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

(16:15'te güncellendi)