Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, Avrupa Birliği'nin sınır ötesi bankaların başarısızlığın önlenmesi için, AB Finansal hizmetler Komiseri Michael Barnier'in işbirliği önlemlerinden daha büyük bir plana ihtiyacının olduğunu savundu.

Brüksel'deki Avrupa Politika Araştırmaları Merkezi'ne gerektiğinde geçici destek sağlayacak "gerçek bir Avrupa çözüm otoritesi" çağrısı yapan Constancio, ulusal regülatörlerin kendi başlarına acil sınır ötesi banka sorunlarını kontrol altına alamayacaklarını söyledi.

"Bu sorunlarla ilgilenecek Avrupa seviyesinde bir kuruluş ve fona ihtiyaç olduğunu" dile getiren Constancio, "Eğer çözüm yalnızca ulusal çözüm otoritelerinin koordinasyonu ile sınırlı olacaksa, o zaman sınır ötesi sorunu çözemez" dedi.

Constancio, bu hafta ortak AB çözüm fonlarının siyasi olarak "işlemez" olduğunu söyleyen Barnier'in açıklamalarına yanıt verdi. Brüksel'deki komisyon yılın ilerleyen zamanlarında, Barnier'in merkezi bir para havuzu yerine ulusal fonların kullanımını sağlamasını gerektiğini söylediği Avrupa Çözüm Otoritesi'ne yönelik önerileri açıklayacak.

Barnier 26 Şubat'ta Almanya'nın tutumunu hatırlatarak, kabul edilecek tekliflerin sunulması gerektiğini belirtmişti.

Avrupa Birliği, Euro Bölgesi'ni son 3 yıldır zorlayan borç ve finansal krizin tekrarının önlenmesi için finansal istikrarı desteklemek ve banka-hükümet arasındaki bağı kırmak için bankacılık birliği üzerinde çalışıyor. Avrupa Merkez Bankası'na geçtiğimiz yıl verilen denetim yetkisinin ardından banka çözümü, planların ikinci kısmını oluşturuyor.