Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tüketici harcamaları gelirlerin son 20 yılın en sert düşüşünü yaşamasına rağmen Ocak ayında yükseliş gösterdi.

Ekonominin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan hanehalkı harcamaları bir önceki ay yüzde 0.1 ilerlerken, Ocak ayında yüzde 0.2 yükseldi. Bloomberg anketine katılan 76 ekonomistin tahmin medyanı ise yüzde 0.2'lik yükselişe işaret ederek gerçek rakamla paralellik gösterdi. Gelirler yüzde 3.6 düşerek, tasarruf oranını Kasım 2007'den bu yana en düşük seviyeye indirdi.

İstihdamda yaşanan yükseliş, konut sektöründeki toparlanma ve otomobil talebindeki artış büyük ihtimalle dünyanın en büyük ekonomisinde tüketici harcamalarını destekleyici faktörler olacaktır. Buna rağmen yükselen yakıt fiyatları hanehalkı için geçtiğimiz çeyreğin performansını yakalamayı zor kılabilir.

New York merkezli JPMorgan Chase şef ABD ekonomisti Michael Feroli "Daha kötü olabilirdi. İstihdam piyasası daha da ileri gidebilirmiş gibi görünüyor, çok harika değil ama en azından çalışanlara gelir yaratıyor, ve hisse konut değerlerinin her ikisi de yüksek o yüzden bunlar da destekleyici olacaktır" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketindeki tahminler yüzde 0.2'lik düşüş ve yüzde 0.4'lük artış arasında değişiklik gösterdi. Bloomberg anketinin tahmin medyanı aynı zamanda gelirlerin yüzde 2.4 düşeceğine işaret etti.