Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(15:55'te güncellendi)

Altın vadeli kontratları New York'ta, merkez bankalarının ekonomik büyümeyi desteklemek için teşviklere devam edceği sprkülasyonu ile, son dört günde ilk kez yükseldi.

Dün açıklanan veriye göre, Çin'de hizmet sektörü Şubat ayında son beş ayın en yavaş genişlemesini gerçekleştirdi ve geçen hafta açıklanan veri, imalat sektörünün beklentilerin altında kaldığını gösterdi. Standard Bank Plc’s SBG Securities (Pty) Ltd., bugünkü raporunda, 1,600 doların altında, fiziki talebin "kayda değer" bir artış gösterdiğini belirtti. Dolar altı önemli para birimi karşısında, bu hafta açıklanacak verilerin Euro Bölgesi'nde dördüncü çeyrekte daralmayı işaret etmesinin beklenmesi ve İtalya2da yeni bir seçim olacağı beklentisi ile birlikte, son altı ayın zirvesi yakılarda yatay seyretti.

National Australia Bank Ltd. ekonomistlerinden Alexandra Knight, bilgilendirme notunda, "Altının fiyatı muhtemelen para politikasından ve Döviz hareketlerinden etkilenecek," dedi ve "Sanayi aktivitesinin karışık olduğu yolunda işaretler var ve bu durum fiyatların volatil olmasına neden olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.4 yükselerek, New York saati ile 08:06'da ons başına 1,578.10 dolar seviyesine çıktı. Fiyatlar geçen hafta fazla değişmedi. Vadeli kontratların işlem hacmi, bu raporun yazıldığı sırada, 100 günlük ortalamasının yüzde 3 altındaydı. Spot altın ise yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,578.94 dolar seviyesine çıktı.

Altın son 12 yılda, ABD'den Çin'e, büyük ekonomilerin büyümeyi desteklemek için daha fazla teşviğe gidecekleri tahhüdünde bulunması ile birlikte yükseldi. Metal bu yıl yüzde 5.8 düştü ve Şubat ayındaki düşüşle birlikte, kaybını beşinci aya taşıdı. Bu, 1997'den bu yana en uzun süreli aylık düşüş serisini işaret ediyor. Yatırımcılar geçen ay, exchange traded fonlar (ETF) yoluyla rekor miktarda altın sattı ve ETF'lede şimdiki altın miktarı olan 2,506 ton, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 20 Aralık'taki rekor seviyesinin yüde 4.8 altında.

Mayıs vadeli gümüş kontratları New York'ta yüzde 0.8 yükselerek ons başına 28.705 dolara çıktı. Metal bu yıl yüzde 5.1 düştü ve 1 Mart'ta ons başına 27.925 dolara kadar inerek 16 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Gümüş, 28.0808 doların altında kapanırsa, 4 Ekim'deki zirvesinden yüzde 20 düşmüş olacak ve ayı piyasası olarak bilinen duruma girecek.

Haziran vadeli palladyum yüzde 0.8 yükselerek ons başına 725.90 dolara çıktı. Nisan vadeli platin kontratı ise yüzde 0.6 kazançla ons başına 1,583.30 dolara geldiç Platin 1 Mart'ta ons başına 1,565.50 dolara kadar düşerek yedi haftanın en düşük seviyesini görmüştü.

(15:55'te güncellendi)