Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yatırım fonlarında danışmanlık yapan Russell Investments, resesyonun Yunan ekonomisini yüzde 20 daraltmasının ardından hiç beklenmeyen bir hamlede bulunarak ülkenin klasmanını "gelişmiş ülkeden", "gelişmekte olan ülke"ye kaydıracak.

Danışmanlık şirketinin 2001'de "gelişmiş piyasa" statüsünde sınıflandırdığı Yunanistan, Russell ekonomik ve operasyonel risk değerlendirmeleri endekslerinin biri ya da ikisinde 2011'den  bu yana başarısız oldu. Yeniden sınıflandırma, yatırım yöneticilerini fonun kriterleri ile uyumlu olmak için alım ve satım yapmak zorunda bırakacak.

"Ülkenin 2009'dan bu yana sürdürülemez borç seviyelerine sahip olduğu ve bu talihsizliğin bazı zamanlar Avrupa Parasal Birliği'ni dağılmanın eşiğine kadar getirdiğinin" belirtildiği Russell'ın kıdemli araştırma analisti Mat Lystra imzalı açıklamada, "Avrupa'daki kurtarma programları borç yükünü gevşetirken, Yunanistan ekonomisindeki her fırsatın küresel yatırımcılar için birçok risk taşımasından ötürü kredi geri ödemelerinin ötesinde bir durumun söz konusu" olduğuna dikkat çekildi.

Şirketin New York'taki sözcülerinden Michael Gelormino, Yunanistan'ın, Russell'ın gelişmiş piyasa kategorisinden, gelişmekte olan piyasaya çektiği ilk ülke olduğunu söyledi.

Russell Endeksleri'nin açıklamasında, yeniden sınıflandırmaların çok nadir olduğu ve ekonomik kriterlerde 3 yıl süreli bir değişiklik gerektirdiği not düşüldü. Yunanistan Merkez Bankası Başkanı George Provopoulos 25 Şubat'ta işsizliğin 2012'de yüzde 24.5 ortalamasını yakalamasının ardından bu yıl artacağını söyledi. Ülkenin gösterge Borsası ASE Endeksi, Haziran'da 3 yılın en düşüğüne gerilemesinin ardından 2 katına tırmansa da, Ekim 2007'deki seviyesinin yüzde 81 altında seyrediyor.