Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dow Jones Endeksi 1990'lı yıllardan bu yana gerçekleştirdiği en hızlı kâr büyümesi ve 4 yıllık rallinin ardından Fed'in parasal teşviğinden aldığı destekle de tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi.

Perakendeciler, bankalar ve imalatçıların 1930'lu yıllardan bu yana görülen en büyük satış ağırlıklı piyasada toparlanmaya öncülük ederken, ABD hisselerine neredeyse 10 trilyon dolar aktı. Dow Jones Endeksi'nin 9 Ekim 2007'de yakaladığı tüm zamanların en yüksek seviyesini tekrar aşması için 65 aydan daha az bir zaman gerekli oldu.

Dow'un satış ağırlıklı piyasadan toparlanarak en düşük seviyesinin iki katına çıkması 4 yıl sürerken, endeksin değeri bir önceki zirvenin fiyat-kazanç rasyosunun yüzde 20 altında, 20 yıllık ortalamanın da yüzde 15 altında kaldı.

San Antonio merkezli USAA Investments hisse yatırımları başkan yardımcısı Wasif Latif, "Psikolojik olarak krizin derinliklerinden çok büyük bir toparlanma gösterdiğimiz hissini verebilir. Diğer taraftan, tarihi zirveye ulaştığımız için daha ne kadar yukarı gidebiliriz endişelerini de beraberinde getirebilir" ifadelerini kullandı.

116 yaşındaki Dow Jones bu sabah New York saatiyle 09:40'da yüzde 0.7'lik bir sıçrama gerçekleştirerek 14,226.2 puan oldu ve küresel mali krizden önce ulaştığı kapanış rekoru olan 14,164.53 puanın üzerine çıktı. Endeks 2008 yılında son 77 yılın en kötü performansını göstererek yüzde 34 gerilemişti.