Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'de rekor Döviz alımlarının ülkeye fon girişi olduğunu işaret etmesi ve ABD'de hizmet sektörü verisinin beklenenden iyi çıkmasının ihracatçı şirketlerin hisselerine alım getirmesi sonrası, iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Venezüela tahvilleri, Devlet Başkanı Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından değer yitirdi.

Bank of China Ltd., Çin'de gösterge para piyasası faizinin düşmesi ve yuanın 19 ayın zirvesine yaklaşmasının ardından, Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 2.5 değer kazandı. 2011 yılında satışlarının yüzde 20'sini ABD'de gerçekleştiren Samsung Electronics Co., Seul'deki işlemlerde, iki ayın zirvesine çıktı. Macaristan hisse senetlerinin gösterge endeksi BUX, ülkenin en büyük petrol rafinerisi Mol Nyrt. ve OTP Bank Nyrt. desteği ile, yükselişlere öncülük etti. Venezüela2nın Eylül 2007 vadeli dolar tahvillerinin faizi Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Kenya para birimi şilin, 4 Mart'ta yapılması gereken Başkanlık seçimlerinin ertelenmesinin etkisi ile, ABD doları karşısında bir yılı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 yükselerek, Londra saati ile 13:10'da 1,057.98 puana çıktı ve 20 Şubat'tan bu yana en yüksek kapanışını yapmaya yönlendi. Çin'de merkez bankası ve finans kuruluşları, Çin Merkez Bankası tarafından dün açıklanan verilere göre, Ocak ayında rekor seviye olan 683.7 milyar yuanlık (110 milyar dolar) döviz alımı yaptı. Bu durum, ülkedeki ekonomik toparlanmanın, Çin varlıkları almak için ülkeye fon girişi olduğunu işaret ediyor. ABD'de dün açıklanan ISM imalat sanayi dışı (hizmet sektörü) endeksi, Ocak ayındaki seviyesi olan 55.2'den Şubat ayında 56 seviyesine yükseldi. Bu verinin 50 seviyesinin üzerine çıkması, ABD ekonomisinin yüzde 90'ını kapsayan hizmet sektöründe genişleme olduğunu işaret ediyor.

(16:20'de güncellendi)