Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Politika yapıcıların enflasyon ile kırılgan toparlanma arasında kalmasından ötürü Brezilya'nın üçüncü kez politika faizini rekor düşük seviyede bırakması bekleniyor.

Bloomberg anketine katılan 59 ekonomist, Alexandre Tombini başkanlığındaki Brezilya Merkez Bankası yönetiminin politika faizini bugün yüzde 7.25'te tutacağını tahmin ediyor. Faiz kararı, Brezilya'nın dördüncü çeyrekte beklentinin altında büyüdüğünü açıklamasının 1 hafta sonrasına rastlıyor.

Dünyanın en büyük 2. gelişen piyasa ekonomisi Brezilya 2012'de Başkan Dilma Rousseff yönetiminin hükümet harcamalarını artırması, vergilerde 23 milyar dolarlık indirim yapması, para birimini zayıflatması ve faizleri rekor düşük düzeylere indirmesine rağmen 2. yılında da yavaşladı. Rousseff'in büyümeyi canlandırmayı başaramayan önlemleri, Ocak'ta son 8 yılın en hızlı sıçramasını yapan enflasyonu tetikledi.

Hükümetin zayıf ekonomik şartlar yarattığını ileri süren eski merkez bankası başkanı Alexandre Schwarsman, ekonomik büyümenin hükümetin istediğinden çok uzakta olduğunu ve enflasyonun bu yılın bir noktasında hedef aralığının üzerine çıkma riskinin görüldüğünü söyledi.

Brezilya'da tüketici fiyatları Ocak'ta beklentinin üzerinde arttığı 7. ayına işaret ederek yüzde 0.86 sıçradı ve yıllık fiyat artışı yüzde 6.15 oldu. Brezilya Merkezi'nin enflasyon hedefi yüzde 4.5'te seyrediyor.