Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de ADP Özel Sektör İstihdam Raporu'nun şirketlerin işe alımları artırdığını göstermesi ve Fed'in ekonominin büyüdüğünü söylemesiyle New York Borsası yükseldi. Dow Jones Endeksi rekordaki kazançlarını genişletti.

Bank of America Corp. yüzde 3.2 değerlenerek finansal hisselerdeki kazançları devam ettirdi. Kredi kart terminalleti üreticisi VeriFone Systems Inc., beklenenin üzerinde kazanç açıklaması üzerine yüzde 8.6 primlendi. Çin'in en büyük ikinci internet üzerinden video sitesi Sohu.com Inc., şirketi özelleştirme görüşmeleri yapmadığını söylemesinin ardından yüzde 11 değer kaybetti. Staples Inc., analistlerin beklentisinin altında kâr tahmin etmesi üzerine yüzde 7.2 düştü.

Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 0.1 kazançla 1,541.46 puana, Dow Jones Endeksi de yüzde 0.3 artışla 14,296.24 puana çıktı. Amerikan borsalarında dün 6.3 milyar hisse el değiştirdi ve işlem hacmi 3 aylık ortalamaya paralel seyretti.

Piyasanın temellerdeki değişikliklere tepki verdiğine dikkat çeken Russell Investments'ın baş piyasa stratejisti Stephen Wood, ekonominin, sinir bozucu bir hızda da olsa büyüdüğünü, konutun da artık ekonomiye kaydadeğer katkı sağlamaya başladığını söyledi.

Dow Jones Endeksi Salı günü, 5. yaşına basan boğa piyasasının finansal krizdeki kayıpları silmesiyle 2007'den bu yana ilk kez rekor kırdı. S&P 500 Endeksi ise rekor yükseğinin hâlen yüzde 1.5 altında seyrediyor. Endeks 2009'da kaydettiği 12 yılın en düşüğünden, şirketlerin beklenenden iyi kazançları ve Fed'in 3 tur parasal genişleme programı sayesinde yüzde 128 sıçradı.