Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın ucu açık tahvil alımlarının hemen başlatılması çağrısını reddetmesinin ardından Tokyo Borsası, erken saatlerde ABD'den gelen olumlu özel sektör istihdam raporunun etkisiyle kaydettikleri kazançları azalttı.

Satışlarının yüzde 28'ini Kuzey Amerika'da kaydeden Mazda Motor Corp., yüzde 3.2 değerlendi. Boeing Co.'nun bataryalarını üreten GS Yuasa Corp., Reuters'ın Amerikan yetkililerin 787 Dreamliner modelinin batarya sorununu giderdikten sonra uçuş testleri yapmasına izin verebileceği haberi üzerine yüzde 7.2 tırmandı. Olympus Corp., borçlarını 100 milyar yen azaltmayı planması üzerine yüzde 5.1 tırmandı.

Nikkei 225 Endeksi erken saatlerde yüzde 1.2 yükselmesinin ardından kazançlarını yüzde 0.4'e indirdi ve Tokyo saati ile 13:08'de 11,978.00 puanda seyretti. Daha geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.1 artışla 1,004.54 puana çıktı. Endekste değer kaybeden her 7 hisseye karşılık 8 hisse değer kazandı.

Piyasada BOJ'dan bugün bir şeyler bekleyenlerin olabileceğini, ancak bu hamlenin genel olarak beklendiğini söyleyen Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd.'ın piyasa stratejistlerinden Ayako Sera, hisse senedi piyasası ve Döviz piyaasının BOJ konusunda çok fazla beklentiye girerek fazla ileri gitmiş olabileceğine dikkat çekti.

TOpix Endeksi 14 Kasım'dan bu yana yeni hükümetin deflasyonu sonlandıracağı iyimserliği sayesinde yüzde 39 tırmandı. Endeks defter değerinin 1.2 katından fiyatlanarak, 2.1 katından işlem gören Standard&Poor's 500 Endeksi ve 1.5 katından değerlenen Stoxx Europe 600 Endeksi'nin gerisinde kalmayı sürdürüyor.