Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Günlük 4 trilyon dolar hacime sahip olan Döviz piyasasındaki traderların, dünyanın en büyük ekonomisinin yalnızca güçleneceğine yönelik pozisyon almasıyla dolar, 4 yıldır ilk kez hisseleri rekor yükseklere taşıyan bir ralliye dahil oldu.

Standard&Poor's 500 Endeksi 2007'den bu yana en yükseğine ulaşırken, ABD Dolar Endeksi de doların son 6 ayın en güçlü düzeylerine doğru kazançlarını artırdığını gösterdi. Yatırımcıların küresesel kriz, Avrupa'daki borç krizi ve yavaş büyümeden sığınacak liman aradıklarında dolara kaçmalarından ötürü doların son dönemde hisseler ile ters yönde hareket etmesinden ötürü bu durum alışılmadık bir gelişme olarak görülüyor.

Bu durumun ABD için potansiyel bir dönüm noktası olduğunun altını çizen dünyanın en büyük döviz işlem şirketi Deutsche Bank AG'nin döviz stratejistlerinden John Horner, "Artık ABD'den gelen iyi verinin Amerikan doları ve Amerikan piyasaları için iyi olduğu noktaya doğru ilerliyoruz ve bu son yıllardakilerden tamamen farklı bir senaryo" yorumunda bulundu.

Yatırımcıların ABD'nin toparlanmasına duyduğu güven, ülkedeki işverenlerin 2007-2009 yılları arasında işten çıkardıkları çalışanlarının üçte ikisini yeniden almasıyla birlikte artıyor. Amerikan hisselerindeki yabancı alımlar Aralık'Ta Fransa ve Almanya'nın öncülüğünde Temmuz 2009'dan bu yana en yüksek düzeyine çıktı. Dow Jones Endeksi dün rekor kırdı.