Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Fed'in ABD ekonomisinin toparlanmakta olduğunu kaydetmesi, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın gösterge faizleri değiştirmemesinin ardından alış ağırlıklı seyretti.

Dünyanın en büyük mobil güç kaynağı tedarikçisi Aggreko Plc, karının artması ve temettüsünü artırdığını duyurmasının ardından son dört yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi. Fransa'nın en büyük perakendecisi Carrefour SA, yıllık karında beklenenden daha az düşüş olmasının ardından son 19 ayın en yüksek seviyesine tırmandı. İngiliz sigorta şirketi Aviva Plc, temettüsünü düşürmesinin ardından 2009 yılından bu yana en keskin kaybını yaşadı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1'den az yükselerek, Londra saati ile 14:57'de 293.53 puana geldi. Endekste, düşen iki hisse karşılığı üçün üzerinde hisse değer kazandı. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi bu hafta, dünyada merkez bankalarının teşvik tedbirlerine devam edeceği beklentisi ile, Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Endeks bu yıl yüzde 4.9 yükseldi.

Londra'da Charles Stanley Group Plc araştırma müdürü Jeremy Batstone-Carr, "Yatırımcılar, ABD'de ekonomik büyümenin bazı temelleri olduğu konusunda umutlu," dedi ve "Merkez bankalarından likidite akışının sürmesi ile birlikte, rasyonel olmayan bir coşkunluk hakim olmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fed, dün açıklalan Bej Kitap'ta, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin, konut ve otomobilde artan tüketici talebi ile birlikte, mütevazi ila ılımlı bir büyüme gerçekleştirmekte olduğunu kaydetti. Bu yorum sonrası Dow Jones Endeksi dün 14,296.24 puan ile rekor seviyede kapandı.

(17:30'da güncellendi)