Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

John Paulson, 10 yıldan daha fazla süren altın rallisinin durmasıyla son iki yıldır bazı stratejilerinden doğan kayıpları telafi etme çabalarını boşa çıkarmasının ardından kendi altın fonu Gold Fund'da yüzde 18'lik bir düşüş açıkladı.

Paulson & Co. tarafından dün yapılan açıklamaya göre külçe bağlantılı hisse ve türev ürünlere yönelik yatırım yapan 900 milyon dolarlık Gold Fund bu yıl yüzde 26 aşağıdan seyrediyor. Firmanın Advantage fonları da sarı metal ve buna bağlı hisselerin, ekonomik iyimserliğin artmasıyla gerileyen altın talebi üzerine Şubat ayında düştü.

Paulson'ın zararları altının son 16 yıldır gerçekleştirdiği en uzun kayıp periyoduyla beraber üst üste 5. aylık düşüşünü yaşamasıyla daha da artıyor. Paulson 2012 yılında müşterilerine yaptığı bir açıklamada Gold Fund'ın önümüzdeki 5 yıl boyunca diğer stratejilerinden daha üstün olacağını söylerken, bunun sebepleri olarak da altının enflasyon ve kur düşüşlerine karşı bir koruma olmasını gösterdi. Düşen altın fiyatları, Paulson'ın 4.9 milyar dolarlık Advantage ve Gold Fund fonlarında yaşanan kayıpları ateşlerken, aynı zamanda Avrupa'daki borç krizinin daha da kötüleşeceği gibi yanlış tahminler de bu kayıplara katkıda bulundu.

Serbest yatırım fonu tarafından dün yatırımcılara gönderilen bir mektupta, "Altın hisse pozisyonlarımızdaki volatilite ve düşüşe rağmen, dünya genelinde devam eden parasal genişlemeler, ABD'deki kredi genişlemesi ve altın hisselerinin gözle görülür indirimlerle işlem görmesinden dolayı bu pozisyonların uzun vadeli görünümlerine inanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.