Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in ihracatının beklentinin üzerinde gelmesi, ABD'de işsizlik maaşı başvurularının düşmesi ve Japonya'nın dördüncü çeyrekte artı büyüme kaydetmesiye Nikkei 225 Endeksi'nin Lehman Brothers Holdings Inc.'in iflasından önceki seviyesinin üzerine çıkmasıyla Asya Borsaları yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi 3. haftasını da artıda tamamladı.

Satışlarının yüzde 44'ünü Kuzey Amerika'da kaydeden otomobil üreticisi Honda Motor Co. yüzde 2.5 değerlendi. Japon inşaatçı şirketi Sekisui House Ltd., şirketin beklentinin üzerinde operasyonel kâr tahmin etmesinin ardından yüzde 16 tırmandı. Dünyanın en büyük 2. maden şirketi Rio Tinto Group, Mozambik'teki kömür madenini yeniden açması ve metal fiyatlarının yükselmesiyle yüzde 1.8 primlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 kazançla 135.87 puana çıktı. Değer kaybeden her 2 hisseye karşılık 5 hissenin değerlendiği endeks bu haftayı yüzde 0.9 artışla tamamlamaya hazırlanarak, kazançlarını 3. haftasına genişleteceğinin sinyalini veriyor. Endeksteki yükselişte ABD'den gelen küresel ekonominin toparlandığına yönelik sinyaller ve Japon hisselerinin, merkez bankasının teşvik önlemlerini artıracağı spekülasyonlarıyla tırmanması etkili oldu.

Japonya'nın GSYH'sinin gelecek için iyi bir başlangıç olduğunu söyleyen LGT Capital Partners'ın küresel stratejistlerinden Mikio Kumada, Japonya2nın agresif para politikası uygulayacağını bildiklerini, Çin ekonomisinin de dibe vurduğunu belirterek, "Yani işler iyi gidiyor" dedi.