Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management'ın CEO'su Muhammed El-Erian, bugün açıklanacak olan tarımdışı  istihdam raporu da dahil olmak üzere önümüzdeki aylardaki istihdam verilerinin, ekonomi savaşını, büyümeyi hızlandırmaya çalışan Fed'in mi, yoksa ekonomiyi yavaşlatmaya çalışır gibi davranan Kongre'nin mi kazandığını ortaya koyacağını söyledi.

Financial Times gazetesinde bir makale kaleme alan El-Erian, gözlerin, "Washington'daki alışılmadık savaşı" izlediğine dikkat çekerek, yavaş yavaş toparlayan Amerikan ekonomisinin önüne yeni zorluklar çıkaran "işlevsiz Kongre" ile güçlü istihdam yaratımı ve daha yüksek büyüme için daha önce denenmemiş önlemler uygulayan merkez bankası arasında bir savaş olduğunu ileri sürdü.

Kongre'nin onayladığı otomatik bütçe kesintilerinin bu yıl gayrisafai yurtiçi hasıladan yüzde 0.5 sileceğini tahmin eden El-Erian, bu durumun Fed'i ekonomik yükün altına tek başına girmek zorunda bıraktığını söyledi. El-Erian, Fed'in politikalarındaki bitmeyen eklemeler ve değişikliklerin, Washington'ın elini ekonomiden çekmesinden kaynaklandığını savundu.

El-Erian, istihdam raporlarının ümit vaad etmesi için 4 kriter koyarak, şöyle sıraladı:

- Aylık 225,000'in üzerinde istihdam büyümesi

- Uzun vadeli işsizlik oranında istikrarlı düşüş

- Güçlü kazanç büyümesi

- Daha iyi ücret ödeyen ticari ürün sektörlerindeki işlere kayma

Öte yandan El-Erian, istihdam verisinin, Kongre'nin ekonomiyi iyileştirmek için harekete geçmesinin ABD'nin büyümesini ne kadar hızlandırabileceği gibi önemli bir faktörü ortaya koyamayacağını not düştü.