Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, ABD'de istihdam ve Çin'de sabit sermaye yatırımları verilerinin beklenenden daha iyi çıkmasının, dünyanın en büyük iki metal kullanıcında talep görünümünü iyileştirmesinin etkisi ile haftalık kazancını genişletti. Çinko da değer kazandı.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.4 yükselerek ton başına 7,768 dolara kadar çıktıktan sonra, Şanghay saati ile 10:43'te 7,764 dolar seviyesine geldi. Metal geçen hafta yüzde 0.5 yükselmiş ve son dört haftada ilk kez yukarı yönde hareket etmişti. Haziran vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, fazla değişmeyerek 56,740 yuana (9,119 dolar) geldi.

ABD'de tarım dışı istihdam Şubat ayında 236,000 arttı. Bloomberg News'un anketine katılan 90 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu ver,n,in 165,000 artması bekleniyordu. İşsizlik oranı ise aynı dönemde yüzde 7.7'ye inerek Aralık 2008'den bu yana en düşük düzeyine indi. Çin'de, sabit sermaye yatırımları Ocak ve Şubat'ta yüzde 21.2 ile beklenenden daha güçlü bir artış gerçekleştirdi.

Hangzhou'da Baocheng Futures Co. analisti Cheng Xiaoyong, "Veriler fiyatlar için pozitif," dedi ve "Geleceğe bakıldığında, enflasyon kötüleşirse ve emlak fiyatları artmaya devam ederse, sıkılaştırmaya yönelik tedbirler metaller için negatif olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Mayıs vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 yükselerek pound başına 3.519 dolara çıktı. Fonlar tarafından tutulan net long pozisyon ya da fiyatların yükseleceği beklentisi ile tutulan pozisyon sayısı, 5 Mart iyibariyle 16,391'e yükseldi. Bu rakam önceki hafta 7,172 seviyesindeydi.

LME'de, aluminyum, nikel ve kalay değer kazandı.