Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:54'te güncellendi)

Altın fiyatları, Avrupa'da krizin devam etmekte olduğuna ilişkin işaretler ile birlikte artan güvenli liman talebi üzerine üst üste 3. gün yükseldi ve bu yılın en uzun rallisine doğru ilerledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 8 Mart'ta, İtalya'nın kredi notunu bir basamak düşürdü. UBS AG ise aynı gün açıkladığı bir raporunda Çin'den gelecek fiziki talebin pozitif göründüğünü belirtti. Altın bu yıl genelinde yüzde 5.8 aşağıdan seyrederken, üst üste 12 yıllık kazançtran sonra ekonomilerin geliştiği yönünde ortaya çıkan işaretlerle beraber rallisine son verdi.

Medford, Oregon'da Infinity Trading Corp. başkanı Fain Shaffer, "ABD'den gelen olumlu veriler altın için çok olumsuz ve aynı zamanda, Fitch'in İtalya'nın kredi notunu düşürmesi bir miktar destek sağlıyor," dedi ve "Altın bu yıl hisse senetlerinden olumsuz etkileniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 yükselerek, New York saati ile 13:49'da ons başına 1,578 dolara geldi. Bu kontrat geçen hafta yüzde 0.3 yükselerek 1 Şubat'tan bu yana ilk haftalık kazancını göstermesinin ardından, bugün seans içinde yüzde 0.4 kadar yükseldi ve yüzde 0.2 kadar düştü.

Vadeli kontratların işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 55 altındaydı.

Altın 12 yıl üst üste yükseliş göstermesinin ardından bu yıl, ekonomilerin toparlanmakta olduğuna yönelik güvenin artmasının ardından yüzde 5.8 düştü. ABD'de Cuma günü açıklanan Şubat ayı tarım dışı istihdam verisi beklenenin çok üzerinde arttı ve işsizlik oranı beklenmedik bir düşüş gösterdi. Altın desteki ETF'lerdi altın varlıkları 8 Mart'ta 2,484.1 tona düşerek, Eylül ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

Mayıs vadeli gümüş kontratları, Comex piyasasında, yüzde 0.3 düşerek ons başına 28.853 dolara geldi.
(20:54'te güncellendi)