Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:20'de güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'in ekonomik verilerinin tahminlerin gerisinde kalması ve Güney ve Kuzey Kore arasındaki tansiyonun artması sonucu, tüketici şirketlerinin hisseleri öncülüğünde, son iki haftanın zirvesinden düştü. Macaristan para birimi forint, en hızlı değer kaybeden para oldu.

Çerez üreticisi Want Want China Holdings Ltd., Çin'de parakende satışların yavaşlamasının ardından, son altı ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Kore para birimi won, Kuzey Kore'nin, Güney Kore'nin savunma bakanı adayını hedef alacağı yolundaki tehdidinin ardından son bir ayın en düşük seviyesine indi. Macaristan para birimi forint, ülke merkez bankası başkanı Gyorgy Matolcsy'nin, para politikasını yeniden şekillendirmesi yolundaki istek karşısında gücünü konsantre ettmesinin ardından, son dokuz ayın en düşük seviyesine düştü. Polonyalı votka üreticisi Central European Distribution Corp., 9 Mart'ta yeni bir borç takası ilan etmesinin ardından rekor düşük seviyeye geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 düşerek, Londra saati ile 11:40'ta 1,063.13 puana geriledi. Endekste, yaklaşık 364 hisse düştü ve 261 hisse değer kazandı. Gösterge endeks geçen hafta yüzde 1.2 yükselerek 20 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Çin'de sanayi üretimi yıla, 2009 yılından buyana en kötü başlangıcını yaptı ve krediler ve perakende satışlar yavaşladı. Hisse senedi endeksindeki düşüş ise, Cuma günü açıklanan ABD işsizlik oranı ve tarım dışı istihdam verilerinin beklenenden iyi çıkmasından dolayı sınırlı kaldı.

Jakarta'da PT Mandiri Manajemen Investasi'den Aldo Perkasa, "Bazı yatırımcılar Kuzey Kore olayını karlarını realize etmek için bir bahane olarak kullanıyor olabilir," dedi ve "Ancak dikkatler, Çin ve ABD'nin nasıl performans gösterdiğine bakarak, küresel ekonomi üzerinde toplanmalı" değerlendirmesinde bulundu.

(15:20'de güncellendi)