Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:40'ta güncellendi)

İtalya tahvilleri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in, geçen ayki seçimlerin ülkenin resesyona tepki verme kabiliyetine tehdit oluşturabilecek bir siyasi kilitlenme ile sonuçlanmasını işaret ederek, İtalya'nın kredi notunu düşürmesinin ardından değer kaybını ikinci güne taşıdı.

İki yıl vadeli İtalya tahvilleri, Fitch'in İtalya'daki resesyonun Avrupa'daki en derin resesyonalrdan biri olduğunu kaydetmesinin ardından, kayıplara öncülük etti. 10 yıl vadeli Almanya tahvilleri, yatırımcıların güvenli varlıklara yönelmesi ile birlikte son altı günde ilk kez değer kazandı. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, ekonomi bakanının, ekonomik büyümenin yıl sonundan önce başlayabileceği tahmininde bulunmasının ardından, Kasım 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Milano'da UniCredit Global Research kıdemli sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Luca Cazzulani, "İtalya'daki hareket, Fitch'nin Cuma günü kapanıştan sonra İtalya'nın notunu düşürmesi ile ilgili görünüyor," dedi ve "İtalyan getiri eğrisinde, çok uzun bir belirsizlik ve volatilite dönemine hazırlıklı olmalıyız. Piyasanın bariz bir yön aldığını görmek zor" şeklinde görüş bildirdi.

İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan ya da 0.05 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 15:26'da yüzde 4.65'e çıktı. Kasım 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.5 faizli tahvillerin fiyatı 0.42 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 4.20 euro düşerek 106.935'e indi.

İtalya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi yedi baz puan yüükseldi. Bu kağıdın faizi, güniçinde 12 baz puan çıkarak, 26 Şubat'tan bu yana en hızlı artışını gösterdi.

Fitch İtalya'nın kredi notunu, 8 Mart'ta yaptığı açıklama ile, "A-"den "BBB+"ya düşürdü. Bu, "çöp" seviyesinden üç ve İspanya'nın kredi notundan bir basamak yukarıda.

(17:40'ta güncellendi)