Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pakistan ile İran cumhurbaşkanılarının katıldığı törenle dün inşasına başlanan İran-Pakistan Doğalgaz Boru Hattı Projesini'ne ABD tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland yaptığı açıklamada, İran ile Pakistan arasında inşasına başlanan doğalgaz boru hattı projesinin yeni yaptırımları tetikleyebileceğini söyledi.

Söz konusu proje hakkında Washington yönetiminin başından beri ''edişeli olduğunu'' dile getiren Nuland, Pakistan yönetimine bu endişeleri defalarca aktardıklarını belirtti.

Pakistan'ın enerji ihtiyacını karşılamak için birlikte çalışmayı ve alternatif enerji kaynaklarına ulaşmak konusunda İslamabad yönetimine teklifler sunduklarını ifade eden Nuland, Pakistan'ın İran ile enerji anlaşması yapmakla yanlış yönü tercih ettiğini kaydetti.

İran ile Pakistan arasında ''barış boru hattı'' olarak da isimlendirilen 1400 kilometre uzunluğundaki projenin 2014 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.

İki ülke arasında 2010 yılında imzalanan İran-Pakistan Doğalgaz Boru Hattı Projesi 7,5 milyar dolara mal olacak. Proje tamamlandığında İran'dan Pakistan'a 25 yıl boyunca günde 21,5 milyon metreküp gaz akışı sağlanacak.

Son yıllarda çok ciddi enerji krizi yaşayan ve ekonomisi olumsuz etkilenen Pakistan'ın İran'dan alacağı doğalgaz ile enerji sorununun önemli ölçüde çözüme kavuşacağı ifade ediliyor.