Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:53'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, politika yapıcıların bugün Brüksel'de iki gün sürecek zirve için biraraya gelmeleri ile birlikte, yaklaşık beş yılın en yüksek seviyesine çıktı. ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti ve Dow Jones Endeksi 1996'dan bu yanaki en uzun süreli rallisini daha da genişletti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saati ile 09:31'de, yüzde 0.7 yükselerek, Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Dow Jones yüzde 0.2 yükseldi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi 4 baz puan yükselerek yüzde 2.06 seviyesine çıktı. Avustralya doları ABD doları karşısında, ülkede istihdamın yaklaşık 13 yılın en hızlı artışını göstermesinin ardından son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Avrupa Birliği liderleri, açıklama taslağında, Fransa, İspanya ve Portekiz gibi ülkelere, açıklarını düşürmeleri için ekstra zaman verebileceklerini kaydettiler. ABD'de ilk defa işsizlik başvurusunda bulunanların sayısı 9 Mart'ta biten hafta itibariyle 10,000 gerileyerek 332,000'e indi ve Ocak ortasından bu yana en düşük rakam olarak gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan 49 ekonomistin tahmin medyanı ise 350,000'e bir yükseliş olacağı yönündeydi.

Zürih'te  Bank Sarasin & Cie AG ekonomisti ve sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Alessandro Bee, "Risk alma modu, Avrupa'daki kuyruk risklerinin azalmakta olduğu gerçeğinden destek buluyor," dedi ve "ABD'deki ekonomik göstergeler yukarı trend gösteriyor ve merkez bankalarının genişlemeci politikalarını koruyacağı yönünde beklenti var" değerlendirmesinde bulundu.

(15:53'te güncellendi)