KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, ABD'de dün beklenmedik bir şekilde düşen işsizlik başvurularının dünyanın en büyülk ekonomisinin güçlenmekte olduğu yolundaki görüşü kuvvetlendirmesi sonrası yükseldi ve küresel rallinin genişlemesine katkıda bulundu. Yen dolar karşısında, Japonya Merkez Bankası (BOJ) üst düzey yöneticilerinin atamalarının onaylanmasının ardından, üç buçuk yılın en düşük seviyesi yakınlarında tutunuyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 14:27'de yüzde 0.8 yukarıda seyrediyordu ve MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi'nin Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkmasına destek oldu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 yükseldi. Yen dolar karşısında fazla değişmeyerek 96.15 dolarda kaldı ve euro dolar karşısında yüzde 0.1 kazançla 1.3016 dolar seviyesine çıktı. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi, petroldeki yüzde 0.3'lük çıkışın da katkısıyla yüzde 0.3 yükseldi.

Japonya'da siyasi partiler, Haruhiko Kuroda'nın merkez bankası başkanlığını ve Kikuo Iwata ve Hiroshi Nakaso'nun merkez bankası başkan yardımcılıklarını onayladı. Bu durum, merkez bankasının yeni liderliğinin birkaç hafta içinde daha fazla parasal teşvik için baskı yapacağı beklentisini güçlendirdi. Dow Jones Endeksi dün, 1996'dan bu yana gerçekleştirdiği en uzun rallisini daha da genişletirken, Avrupa hisse senetleri, son beş yılın zirvesine yaklaştı. Bugün ABD'de açıklanacak olan sanayi üretimi ve Tüketici Güveni verilerinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, artış göstermesi bekleniyor.

Tokyo'da Japonya'nın en büyük aracı kurumu Nomura Securities Co. kıdemli stratejisti Juichi Wako, "ABD ekonomisine ilişkin iyimserlik, özellikle otomobil üreticileri olmak üzere, ihracatçı şirketlere yönelik talebi artırıyor," dedi ve Japon hisse senetlerinin, zayıf yenin şirket karlarına desteği ile birlikte, kazançlarını Nisan ayına genişleteceğini sözlerine ekledi.

ABD'de dün açıklanan işsizlik başvuruları geçen hafta 332,000'e düşerek Ocak ayı ortasından bu yana en düşük seviyesine indi. Bugün açıklanacak olan ABD Şubat ayı sanayi üretimi verisinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, yüzde 0.4 artması ve New York Fed imalat sanayi endeksinin Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesi yakınlarında gerçekleşmesi bekleniyor.

Advertisement