Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD sanayi üretimi Şubat ayında beklenenden daha fazla yükselerek imalat sektörünün ekonomik toparlanmayı hızlandırdığını gösterdi.

Fabrikalar, madenler ve hizmet üretimi yüzde 0.7'lik bir tırmanış göstererek son 3 ayın en sert yükselişini gerçekleştirdi ve Bloomberg anketinin tahmin medyanını aştı. Ocak ayı verileri değiştirilmezken, öncül veri olan yüzde 0.1'lik düşüşte kaldı. Sanayi üretiminin yüzde 75'ini kapsayan imalat sektörü, yüzde 0.8 ilerleyerek son 4 ayın 3. tırmanışını kaydetti.

Sağlamlaşan tüketici talebi ve artan sermaye harcamaları, Texas Instruments Inc. gibi şirketlerdeki mesai saatlerini de yoğunlaştırıyor. İstikrarlı üretim artışı, dünyanın en büyük ekonomisinde harcama kesintilerinden kaynaklanacak yükün daha dayanılır bir hale gelmesini sağlayacak.

New York'ta bulunan High Frequency Economics şef ABD ekonomisti Jim O'Sullivan, "İmalat tekrardan hız kazanıyor. Bu veriler harcama kesintilerinden önce iyi bir ivmenin olduğu sinyalini veriyor ve kesintilerden kaynaklanacak olumsuzluklara dayanıklılığın olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Bugün açıklanan bir başka rapor ise New York bölgesinde imalat aktivitesinin genişlediğini gösterdi. Fed New York'un genel ekonomik endeksi Şubat ayında 10 iken bu ay 9.2'ye geriledi. Sıfırın üzerindeki rakamlar genişlemeye işaret ediyor.