Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sanayi metalleri, Londra'da, dünyanın ikinci en büyük bakır ve aluminyum tüketicisi ABD'de ekonominin toparlanmakta olduuna yönelik işaretlerin desteği ile, ikinci haftayı da kazançla geçmeye yönlendi.

ABD'de bu hafta açıklanan perakende satışlar Şubat ayında son beş ayın en hızlı yükselişini gösterdi ve dört haftalık ortalama işsizlik başvuruları 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi. Bugün açıklanan sanayi üretimi verisi beklenenden hızlı arttı. Ancak güçlenen dolar ve fazla stoklar metallerdeki yükselişleri olumsuz etkileyebilir.

Kopenhag'da Danske Bank A/S analisti Christin Tuxen, "Emtialar için biraz güç savaşı var," dedi ve "ABD'den oldukça iyi veriler geliyor, ancak bu durum güçlü dolara neden oluyor. Metallerde, ayrıca, oldukça yüksek stoklar var," şeklinde görüş bildirdi.

Londra Metal Borsası'nda (LME) işlem gören altı temel metali içeren ve günlük kapanışlara göre güncellenen LME Endeksi bu hafta yüzde 1.1 yükseldi. Mayıs vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, New York saati ile 08:45'te, yüzde 0.3 artarak pound başına 3.5455 dolara geldi. Üç ay vadeli bakır kontratları, LME'de, yüzde 0.3 değer kazanarak ton başına 7,821 dolara çıktı.

Güçlenen dolar, metallerin alternatif yatırım aracı olarak çekiciliğini azaltıyor. Doların altı önemli para birimi karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

LME tarafından izlenen bakır stokları Mart 2010'dan bu yana en yüksek seviyesinde ve nikel ve kalay stokları da bu yıl yükseldi. Çinko ve aluminyum stokları, sırasıyla, 1994 ve en az 1979 yıllarından bu yana en yüksek seviyeleri yakınlarında. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası tarafından takip edilen bakır ve aluminyum stokları en az 10 yılın en yüksek seviyelerinde.

LME bakır stokları 22 seans üst üste artarak 525,825 tona çıktı. Depolardan bakır çekilmesine yönelik emirler yüzde 0.6 düşerek 33,050 tona indi. Bu LME toplam bakrı stoklarının yüzde 6.3'üne denk geliyor.

Üç ay vadeli aluminyum kontratları, LME'de, yüzde 0.2 yükselerek ton başına 1,983 dolara çıktı. Japon alıcılar, küresel bir kaynak şirketine, Nisan-Haziran dönemi için rekor seviye yakınlarında prim ödeme konusunda anlaştı. United Co. Rusal, Nijerya'daki Alscon üretim tesisinde, "aşırı zarar ettiği için" üretimi durduracağını açıkladı.

Nikel, çinko, kalay ve kurşun Londra'da değer kazandı.