KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in koltuğu yeni devralan başbakanı Li Keqiang, kişi başına düşen gelirleri bu onyılda 2 katına çıkarmaya çalışan ülkenin 2020'ye kadar ortalama yüzde 7.5 büyümeyi korumasının gerektiğini belirtti.

Ekonomik performanstaki büyük dalgaların olmaması için istikrarlı ekonomik büyümenin sürdürülmesi, enflasyonun önlenmesi ve görünmeyen risklerin kontrol altında tutulmasının gerektiğinin altını çizen Li, "Bu kolay olmayacak, ancak şartlar bizden yana ve iç talepte de çok büyük bir potansiyele sahibiz" açıklamalarında bulundu.

Başbakanlık görevini 2 gün önce devralan Li, bir yandan çevre kirliliği gibi sorunlarla ilgilenirken, diğer yandan devlet kontrolündeki bazı görevleri piyasaya devredeceklerini ve bürokrasiyi azaltacaklarını söyledi. Li'nin, hükümetin 2015 sonuna kadar yüzde 7 büyüme öngören 5 yıllık planından bahsettiğini yazan  Devletin medya ajansları, Li'nin açıklamalarına çok uygun görünmedi.

Öte yandan Çinli liderler her durumda 2012'deki 13 yılın en düşük büyümesine işaret eden yüzde 7.8'in altında bir büyüme hızını hoşgörme konusunda isteksiz. Liderler, büyüme modelini yatırım ve ihracattan, tüketime kaydırmaya çalışıyor.

Çin ekonomi 2001-2011 döneminde ortalama yüzde 10.4 büyüdü. Çin'in 5 Mart'ta görevinden ayrılan eski başbakanı Wen Jiabao, Çİn'in büyüme modelini "dengesiz, koordinesiz ve sürdürülemez" olarak niteledi.

Advertisement