Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki banka mevduatlarına getirilen beklenmedik vergi şartının, Avrupa'yı yeniden krizin eşiğine getirmesinin yeni güçlendirmesiyle Tokyo Borsası düştü; Nikkei 225 Endeksi 4 yılın zirvesinden gevşedi.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., yenin önemli paralar karşısında deperlenmesiyle yüzde 2.7 düştü. Kazançlarının yüzde 41'ini Avrupa'da gerçekleştiren Nippon Sheet Glass Co. yüzde 3.7 düştü. Panasonic Corp., Nikkei gazetesinin elektronik üreticisi şirketin plazma televizyonu işlerinden çıkabileceği haberi sonrasında yüzde 1.9 tırmandı. Ev ve iş yerlerine Water mineralli su gönderen Water Direct Corp., piyasada işlem yapmaya başlamasının ardından yüzde 157 yükseldi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.2 kayıpla 12,290.83 puana gerileyerek 26 Şubat'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Endeks 15 Mart'ta 8 Eylül 2008'den bu yana en yüksek düzeyine tırmanmıştı. Topix Endeksi yüzde 1.8 kayıpla 1,032.94 puana indi.

Avrupa'da gelişmelere piyasanın tepki gösterdiğini ve bunun bulaşma riskinin olduğunu belirten AMP Capital Investors Ltd.'ın yatırım stratejisi müdürü Shane Oliver, Avrupa'da bir netlik kazanılıncaya kadar sıkıntılı bir dönemden geçilebileceğini söyledi.

Topix Endeksi 14 Kasım'dan 15 Mart'a kadar geçen sürede Japonya'nın yeni başbakanının Shinzo Abe olmasıyla ortaya çıkan iyimserliğin etkisiyle yüzde 46 ralli yaptı. Endeks defter değerinin 1.2 katından işlem görerek, 2.2 katından fiyatlanan Standard&Poor's 500 Endeksi ve 1.7 katından değerlenen Stoxx Europe 600 Endeksi'nin gerisinde kaldı.