Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri, Euro Bölgesi liderlerinin kurtarma paketinin maliyetini kesebilmek için Güney Kıbrıs banka mevduatlarına vergi getirmesi üzerine aynı uygulamanın İtalya ve İspanya gibi daha büyük ekonomilerde gerçekleştirilebileceği endişeleriyle beraber düşüş yaşadı.

Citigroup Inc. ve Bank of America Corp. erken New York işlemlerinde yüzde 2'den daha fazla geriledi. Transocean Ltd., en büyük hissedarı olan Carl Icahn tarafından direktör pozisyonu için önerilen isimlerin yönetim kurulu tarafından reddedilmesi üzerine yüzde 2.5 düştü.

Standard & Poor's 500 Endeksi Haziran ayı vadelileri New York saatiyle 07:27'de yüzde 0.9 düşerek 1,538.9 puana geriledi. Gün içerisindeki kayıplar yüzde 1.5'e kadar ulaştı. Dow Jones vadeli kontratları ise 94 puanlık düşüşün ardından 14,339 puan oldu.

Londra'da bulunan Robert W. Baird & Co. ABD hisse satış direktörü Patrick Spencer, "Bu kararın sonuçları özellikle İtalya ve İspanya gibi daha geniş ekonomilerde endişe yaratıyor. Piyasada gittikçe artan bir çırpıntı göreceksiniz" yorumunu yaptı.

Euro Bölgesi finans bakanları Güney Kıbrıs bankalarında mevduatları bulunanları, ülkeye yönelik kurtarma paketine katkıda bulunmaya davet ederken, paketin maliyetini de böylece 5.8 milyar euro ile 10 milyar euro arasında azaltmış oldu. Güney Kıbrıs, 17 üyeli Euro Bölgesi ekonomisinin yüzde 0.5'inden daha azına tekabil ediyor.