Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Suudi Arabistan'da düzenlenen 13. Cidde Ekonomi Forumu'na katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin son on yılda ciddi ekonomik gelişme katettiğini belirtti.

13. Cidde Ekonomi Forumu'na katılan Babacan, burada yaptığı konuşmada global ekonomik gelişmeleri değerlendirerek, 2008-2009 yılları arasında küresel ekonominin zor bir dönem geçirdiğini, 2012'de Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) da almış olduğu önemli kararlarla Avrupa bölgesinde muhtemel bir çöküşün önlendiğini anlattı.

Karşılaşılan zorlukların çoğunlukla yapısal problemlerden kaynaklandığını dile getiren Babacan, bu problemlere sürdürülebilir çözümlerin sunulmadığını, merkez bankalarının bazı fırsat çerçeveleri oluşturduklarını ama asıl çözümün yapısal sürdürülebilir çözümler aramaktan geçtiğini ifade etti.

Türkiye'nin son 10 yılda ciddi bir ekonomik gelişim katettiğini belirten Ali Babacan, GSMH'nin 3 kat arttığını, yüksek büyüme oranının devam ettirildiğini, devlete, Hazine'ye ve mali kurumlara güvenin sürdürüldüğünü söyledi.

Yüksek büyümenin özel sektörden kaynaklanmasının önemine işaret eden Babacan, İLO rakamlarına göre işsizliğin en hızlı azaldığı ülke olan Türkiye'nin ihracatta 10 yılda 36 milyar dolardan 150 milyar seviyesine ulaştığını, ihracat ürünlerinin önemli kısmını sanayi ürünlerinin oluşturduğuna dikkati çekti.

Konut alanında da Türkiye'nin son yıllarda önemli uygulamaları başarıyla hayata geçirdiğini söyleyen Babacan, TOKİ'nin çalışmalarını aktardı.

Babacan, TOKİ'nin sosyal konut projeleri ve gelir getiren projeler hayata geçirdiğine değinerek, Türkiye'de son dönemdeki konut projelerinin yüzde 10'unun TOKİ tarafından yapıldığını, kendi kaynaklarını oluşturarak, az sayıda insan kaynağı ile başarılı bir şekilde çalışmalarını yürüten TOKİ'nin, konutun yanı sıra kamu kurumları, okul, hastane ve sağlık merkezleri inşasında önemli rol oynadığını ifade etti.

Konut projeleri konusunda görüşlerini katılımcılarla paylaşan Babacan, bu süreçte sürdürülebilir mali çerçeve, uzun süreli vizyon ve mali istikrarın önemli olduğunun altını çizerek, son yıllarda yaşanan olumsuz tecrübelerin unutulmaması gerektiğini belirtti.

Sosyal politikaların önemli bir ayağının insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması olduğuna dikkati çeken Babacan, artık dünya nüfusunun yarısının şehirlerde yaşadığını ve araştırmaların şehir nüfusunun konut ihtiyacı ile acil ilgilenilmesi gerektiğini ortaya koyduğunu kaydetti.

Babacan, özellikle düşük gelir düzeyine sahip kesimlerin uygun maliyetle erişebileceği konut konusunda küresel ölçekte kıtlık görüldüğünü ve bu soruna eğilinmesi gerektiğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''Serbest bölgelerde yapılan yatırımlara da diğer bölgelerdeki teşviklerin uygulanmasıyla ilgili bir program başlatacağız. Bununla ilgili yasa tasarısı, son haline geldi. Yakında TBMM'ye sevk edilecek'' dedi.

Cidde Ekonomik Forumu'na katılmak için Suudi Arabistan'da bulunan Babacan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir soru üzerine, Orta Vadeli Program'da 2013 yılı için belirledikleri büyüme oranının yüzde 4 olduğunu anımsatan Babacan, bu tahminlerinde henüz bir revizyon olmadığını belirtti. Bugün için yüzde 4'lük büyümenin gerçekçi bir tahmin olduğunu ifade eden Babacan, ancak olumlu sürprizlerin gerçekleşebileceğini, özellikle ihracatın 158 milyar dolarlık hedefin üzerine çıkması durumunda ilave bir büyüme yaşanabileceğini söyledi.

''Teşvik uygulaması beklentileri karşıladı mı?'' sorusuna Babacan, yatırım teşvik programının açıklanmasının ardından 9 ay geçtiğini, başvuruların iyi sayılabileceğini, çok sayıda kuruluşun teşvik belgesi için başvurduğunu belirtti. Özellikle stratejik yatırımlar konusunda önümüzdeki dönemde daha çok başvuru olmasını beklediklerini anlatan Babacan, şöyle konuştu:

''Stratejik yatırımlarla ilgili başvurular henüz arzu ettiğimiz sayıya ulaşmadı ama önümüzdeki dönemde bunun artmasını bekliyoruz. Üstelik bir de en son EKK'da serbest bölgelerle ilgili bir çalışmamız oldu. Serbest bölgelerde yapılan yatırımlara da diğer bölgelerdeki teşviklerin uygulanmasıyla ilgili bir program başlatacağız. Bununla ilgili yasa tasarısı son haline geldi. Yakında Bakanlar Kurulu tarafından TBMM'ye sevk edilecek. Dolayısıyla bazı ülkelerde özel ekonomik bölge olarak bilinen yapıyı serbest bölgeler kanunu içerisinde oluşturmuş olacağız.''

-Türkiye-Suudi Arabistan ekonomik ilişkileri-

Babacan, bir başka soruyu yanıtlarken de Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ekonomik ilişkilerin oldukça iyi noktada bulunduğunu, iki ülke arasında 8 milyar doları geçen ticaret hacmi olduğunu kaydetti. Önümüzdeki dönemde bunun daha artacağına inandığını ifade eden Babacan, ''Yatırımların artması lazım. Türk inşaat sektörü bu ülkede ciddi yatırım yapıyor. Projelerden Türk firmaları daha çok pay almalı'' dedi.

Cidde Ekonomik Forumu'nun artık uluslararası görünürlüğü olan bir organizasyon olduğunu da ifade eden Babacan, şunları kaydetti:

''Bu yıl ki gündemde konut piyasası var. Özellikle Türkiye'nin ekonomide elde ettiği başarılara ciddi bir ilgi var. Bunun nasıl ve niçinini merak ediyorlar. (Türkiye nerede, neyi doğru yaptı da böyle bir olumlu sonucu elde etti?) sorusuyla sık sık karşılaşıyoruz. Ekonomiyle ilgili yaptıklarımız çok dikkat çekiyor. Çok ciddi takdir var, bir gıpta var. Umarız bu gıpta bir kıskançlık noktasına doğru gitmez. Ama biz de mümkün olduğunca kendi yaptıklarımızı anlatıyor, paylaşıyoruz.''

AA