KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2 ekonomisinin liderlerinin ticaret, Döviz seviyeleri ve casusluk faaliyetlerini görüşmek üzere toplanmasıyla Çin'in yeni başkanı Xi Jinping, ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew ile Pekin'de bir araya geldi.

Çin Başkanı Xi ve Lew, birlikte çalışacaklarını söyledi. Xi, 2 ekonominin "kusursuz bir bağı" olduğunu kaydederken, Lew de ülkelerin güçlü küresel büyüme için özel bir sorumluluklarının olduğunu savundu.

Lew'in 28 Şubat'ta görev koltuğuna oturmasından bu yana yaptığı ilk yurtdışı gezisinde, her iki ülkeyi de bağlayan ve gerginliğe neden olan konuların görüşülmesi fırsatı doğdu. Çin-ABD görüşmelerinde, yarım trilyon dolarlık yıllık ticaret bağından, yuanın değersizleştirildiği ve Çin'in bilgisayar hacklemelerinde faaliyet gösterdiğine kadar birçok konunun masaya yatırılması bekleniyor.

ABD Hazine Bakanlığı'nın eski kıdemli Çin koordinatörlerinden David Loevinger, Lew'in ilk ziyaretini Çin'e düzenlemesi ve Çin'in yeni liderleri ile bir araya gelen ilk yabancı lider olmasının, iki ülkenin de birbirlerinin ekonomi ajandalarındaki önemini ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Lew bugünün ilerleyen saatlerinde Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Xu Shaoshi ve Maliye Bakanı Lou Jiwei ile görüşecek. Çin Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Çin Başbakanı Li Keqiang ile Lew'in Çarşamba günü bir araya geleceğini söyledi.

Advertisement