Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını öngören parasal genişleme programını dördüncü çeyrekten önce azaltmaya başlamayacağını düşünüyor.

ABD'de bugün sonlanacak olan Fed toplantısının öncesinde 13-18 Mart tarihleri arasında düzenlenen ankete katılan 46 ekonomistin medyan tahminine göre Fed başkanı, merkez bankasının varlıklarını 4 trilyon dolara genişletmesinin ardından tahvil alımlarını büyük ihtimalle önümüzdeki
yılın ilk yarısında sonlandıracak. Ekonomistler Fed'in tahvil alımlarından çıkmaya başlayacağı zamana kadar işsizlik oranının yüzde 7.7'den yüzde 7.3'e gerilemiş olacağını tahmin ediyor.

Fed'in Parasal İşler biriminin eski ekonomistlerinden Roberto Perli, tahvil alımlarını yavaş yavaş azaltarak Bernanke'nin gerekmesi durumunda parasal genişleme programındaki esnekliği korumasına ve zayıf ekonomik büyümeyi sıçratmasına yardımcı olacağını söyledi.

Fed'in parasal genişleme programından çıkarken kademeli bir seyir izlemek isteyeceğini belirten Perli, Fed'in büyük ihtimalle her toplantıda şartları adım adım değerlendireceğini ve ona göre karar vereceğini ifade etti.

Bernanke istihdam piyasasında kaydadeğer bir ilerleme görülünceye kadar aylık 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alımlarını ve 45 milyar dolarlık Hazine tahvili alımlarını sürdüreceğini söyledi. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bugün toplantı metnini Washington saati ile 14:00'te yayınlayacak ve Bernanke 14:30'dan basın konferansı düzenleyecek.