GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofisi Direktörü Martin Raiser, ''2013 yılında GSYİH'de yüzde 4'lük bir artış bekliyoruz. Dış sermaye açığında düşüş olacağını düşünüyoruz'' dedi.

İstanbul Ticaret Odası'nda gerçekleşen 9. KOBİ Zirvesi'nde ''Dünya'da ve Türkiye'de Mali ve Finans Politikalarının Piyasalara Etkisi'' panelinde konuşan Raiser, küresel ekonomide 2013 yılının önceki yıldan daha iyi geçmesini beklediklerini söyledi.

Raiser Türkiye ekonomisi için de bu beklentiyi koruduklarını belirterek, ''Geçen yılın ikinci yarısı hem dünya ekonomisi hem de Türkiye ekonomisi için zorlu geçmişti. Küresel ekonomiye bakınca Kıbrıs'taki olayları görüyoruz. Devam etmekte olan zorlu bir durum var. ABD ekonomisinin de nasıl bir performans göstereceğini bilmiyoruz. Ancak bu krizin belirli etkileri olacaktır. Yine de bir orta düzeyde gelecek için iyimser olmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

Bu yıl gelişmekte olan piyasaların büyümeye devam edeceğini belirten Raiser, ''Bu ülkelerin ekonomik payları artacak'' dedi.

Türkiye ekonomisini diğer ekonomilerle karşılaştırdığında durumun oldukça stabil göründüğünü aktaran Raiser, ''Bütçe performansları artıyor, büyüme sağlanıyor ama öte yandan Türkiye yine dış sermayeye de bağlı olarak kalmaya devam ediyor. Ancak burada kısa vadede etkileri oluyor'' dedi.

Türkiye'nin ekonomisi için beklentilerini anlatan Raiser, ''2013 yılında GSYİH'de yüzde 4'lük bir artış bekliyoruz. Dış sermaye açığında düşüş olacağını düşünüyoruz. Enflasyon hedefi de yüzde 5 ile 7 arasında tutulacaktır diye umuyoruz. Baktığımız zaman yüzde 4'lük yüzde 5'lik bir büyüme geliştirdiğini söyleyebiliriz faiz açıklarıyla birlikte. Yüzde 5'lik bir marjla devam ediyor'' dedi.

Türkiye ekonomisi için orta vadede yapılması gerekenleri anlatan Raiser, ''Rekabetçilik, inovasyon, uzmanlaşma, iş piyasaları ile ilgili. Bu konu başlıkları Türkiye'nin verimliliğiyle doğrudan alakalıdır'' ifadelerini kullandı.

Raiser, Amerika'nın yüzde 2 büyüdüğü bir dönemde Türkiye'nin yaklaşık yüzde 4 büyümeyi yakalaması halinde ABD ve Avrupa'dan çok daha iyi bir noktada olacağını aktardı.

Türkiye'nin hizmetler ve üretimde iyileşme yaşadığını anımsatan Raiser şöyle devam etti:

''Türkiye'nin verimlilik büyümesine baktığımız zaman Fransa'dan, İsviçre'den, Danimarka'dan ve diğer gelişmiş Avrupa ülkelerinden daha farklı olduğunu görüyoruz. Peki bunu nasıl geliştirebilir? Türkiye'yi sürekli gezen biri olarak KOBİ'lerin belirli bir plana uyduklarında çok başarılı olduklarını görüyorum. Bunların hepsi bütün performanslara da yansıyor.''

Türkiye'de yeni şirketlerin yeni pazarlara girmesi gerektiğini belirten Raiser, kamuda ve özel sektörde AR-GE harcamalarının arttırılması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin yıllık istihdam artış oranının yüzde 5'in üzerinde olmasını pozitif izlediklerini anlatan Raiser, bu artışın sürdürülebilir olması için de yapısal adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.

AA

Advertisement