Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Politika yapıcıların İrlanda'dan İspanya'ya Avrupa'nın borç krizindeki ülkelerinden talep ettiği kemer sıkma programları sonunda ekonomik büyümeyi korumak için gereken rekabetliliği desteklemeye başladı.

Euro Bölgesi'nin çevre ekonomileri işsizlik oranını iki katına tırmandırmaya ve istihdam maliyetlerini yüzde 10'a yakın düşmesine mâl olsa da imalat ve ticaretini yeniden hayata döndürüyor. İspanya'da ihracat 2012'de 222.6 milyar euroya ulaşırken, PSA Peugeot Citroen de İspanya ve Portekiz'de işe alımlara başladı.

Hiç şüphesiz aşırı dengesizlik içinde kıvranmış olan ülkelerin, kademeli, ancak etkin bir şekilde bu dengesizlikleri düzeltmeye başladığını söyleyen Avrupa Merkez Bankası eski başkanı Jean-Claude Trichet, "Sorunlu ülkelerin cari açıkları son yıllarda ciddi oranlarda azaldı" dedi.

Yeni seçilen yetkililer borç ve işsizliğe kaptırdıkları kayıp onyıllarını geri çevirmek için gelirleri artırarak,  Trichet'nin yeniden dengelemesini hayata geçiriyor.

Eylemcilerin başkentlerin sokaklarını doldurduğu ve Atina'da 2 kez binaları ateş verdiği İspanya ve Yunanistan'da işsizlik yüzde 25'i çoktan aştı. 14 Euro Bölgesi hükümet liderinin yalnızca 2'si 2009'un sonundan bu yana koltuğunu korumayı başardı ve Yunanistan'daki Altın Şafak gibi radikallerin desteği arttı.

Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy 14 Mart'ta, işsizlikteki azalma yayılır ya da ödemeler dengesinde ilerleme kaydedilirse, bunun işini kaybetmekten ya da yeni iş bulamayacağından endişe edenlere bir miktar nefed aldıracağını söyledi.