Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yeni BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda 2 yıl içinde yüzde 2 enflasyona ulaşmak istediğini dile getirerek, daha fazla hükümet tahvili alacağını söyledi. Kuroda'nın sözleri, yeni BOJ başkanının fiyatlardaki düşüşü sonlandırma hamlelerini hızlandıracağına işaret etti.

Parlamento'ya yaptığı konuşmasında "2 yıl içinde yüzde 2 enflasyona ulaşmayı planlıyorum" ifadelerini öne çıkaran Kuroda, Japonya Merkez Bankası'nın tahvil alımı sınırlamalarını kaldırabileceğini ve daha uzun vadeli tahviller alabileceğini söyledi.

Kuroda'nın açıklamaları, yatırımcıların daha fazla parasal genişleme beklentilerini artırırken, yeni daha da zayıflattı ve gösterge tahvilin faizi 10 yılın en düşük düzeyine geriledi. JP Morgan Chase&Co.'dan Barclays Plc'ye birçok bankanın analisti BOJ'un 3-4 Nisan'daki toplanısında daha fazla teşvik uygulamasını bekliyor.

Japon yeni, dolar karşısında bugün yüzde 0.2 değer kaybederek 94.31 düzeyine geriledi ve yıl başından bu yana kaydettiği düşüşü yüzde 9'a genişletti. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2 gerilerken, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 0.525 ile Haziran 2003'ten bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

Japonya Merkez Bankası'nın yeni başkan yardımcılarından Kikuo Iwata geçtiğimiz hafta muhabirlere merkez bankasının 2 yıl içinde fiyat artışı kaydetme hedefi getirmesinin, bunu başaramazlarsa BOJ liderlerin görevlerinden ayrılmaya hazırlıklı olmasının gerektiğini söylemişti.