Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in Güney'indeki Guangzhou şehrindeki yeni konut fiyatlarının son 2 yılın en büyük sıçramasını kaydetmesiyle Çin'in emlak piyasası Mart'ta hızlanarak, balonlaşmanın olabileceğine ilişkin endişeye neden oldu.

Guangzhou'daki fiyatlar yıllık bazda yüzde 11.1 artarken, Pekin'deki fiyatlar yüzde 8.6, Şanghay'daki fiyatlar da yüzde 6.4 arttı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun verileri, tüm bu büyük şehirlerdeki yeni konut fiyatlarının, hükümetin verilerin metodolojisini değiştirdiği Ocak 2011'den bu yana en büyük sıçramasını kaydettiğini gösterdi. Konut fiyatları hükümetin izlediği 70 şehrin 68'inde artış kaydederek Eylül 2011'den bu yana en geniş kapsamlı yükselişe işaret etti.

Bugünkü verilerin talebin özellikle de büyük şehirlerde hâlen çok yüksek olduğunu ve hükümetin önlemlerinin işe yaramadığını gösterdiğini söyleyen Mizuho Securities Asia Ltd.'ın ekonomistlerinden Shen Jian-guang, yerel hükümetlerin önlemleri tam olarak uygulamaktan kaçınmasından ötürü konut fiyatlarının artmayı sürdürdüğünü ifade etti.

BNP Paribas SA'nın raporuna göre, 1 Nisan'a kadar 35 şehirin emlak kontrollerini detaylandırdı. Çin'in eski başbakanı Wen Jiabao, grevini devretmeden önce fiyatların çok hızlı arttığı şehirlerde ikinci konut kredilerinin faizlerinin ve peşinat ödemelerinin artırılmasını emretmişti.