Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın traderları, fiyatların son 30 yılın en hızlı düşüşünün ardından gelen yatırımcı ve kuyumcu talebi sonrası, düşüşün devam edip etmeyeceği konusunda bölünmüş durumda.

Bloomberg News'un anletıne katılan 15 analist fiyatların gelecek hafta yükselmesini beklerken, 14 analist düşüş bekliyor. Beş analist ise fiyatlar konusunda nötr. Altın, Avrupa ülkelerinin Güney Kıbrıs'ı takip ederek altın rezervlerinden satış yapacağı endişesi ve Çin ekonomisinin birinci çeyrekte beklenmedik bir şekilde yavaşlaması sonrası emtia grubuna gelen satışlar sonucu, 14-15 Nisan'daki iki gün boyunca yüzde 13 düştü ve son 33 yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Ancak altın son üç günde, New York Comex piyasasında, yüzde 2 civarında yükseldi.

Asyalı alıcılar, fiyatlardaki hızlı düşüşün ardından altın alımlarını artırdılar. Bombay Bullion Association Ltd., dünyanın en büyük altın kullanıcısı Hindistan'da, altın ithalatının ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artabileceği tahmininde bulundu. Avustralya'da Perth Mint, 17 Nisan'da yaptığı açıklamada, altın sikke satışlarının geçen hafta ikiye katlandığını duyurdu. Hedge fonları, altında yükseliş beklentisi ile aldıkları pozisyonları Ekim ayından bu yana yüzde 72 düşürürken, Goldman Sachs Group Inc. ve Societe Generale SA, altın fiyat tahminlerini düşürdü.

Annapolis, Maryland'da Adrian Day Asset Management'ın başkanı Adrian Day, "Değer kaybeden pozisyonlardan dolayi margin call'lardan ve karşılık olarak gösterilen altından dolayı meydana gelen hasarın yanında, açık bir şekilde, çok fazla psikolojik hasar da oldu. Bu nedenşe düşüşte olduğu kadar hızlı bir toparlanma beklememeliyiz," dedi ve "Düşüş bana aşırı abartılı göründü" değerlendirmesinde bulundu.