Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler konusunda "tek taraflı bir aşk gibi" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Çağlayan, Houston Belediye Başkanı Annise Parker ve beraberindeki iş adamlarını kabul etti.

Houston ve Türkiye arasındaki ekonomik, siyasi, diplomatik ilişkilerin gelişmesine katkılarından dolayı Parker'a teşekkür eden Çağlayan, ABD ve Türkiye'nin iki önemli müttefik olmasına karşın bu dostluğun dış ticaret hacmine yansımadığını söyledi.

ABD'nin, Türkiye'nin ithalatının 10 katından, ihracatının da 15 katından fazla ithalat yaptığını anlatan Çağlayan, "Ama maalesef aramızda seviyeli bir ticari ilişkinin olduğunu söyleyemiyoruz. Geçen yıl, Türkiye'nin ABD'ye ihracatı 5,6 milyar dolardı. ABD'nin Türkiye'ye ihracatı 14,1 milyar dolardı. Adeta tek taraflı bir aşk gibi ticari diyaloğumuz var" dedi.

-"Ticaret hacmini geliştirmek istiyoruz"-

Çağlayan, 4 yıl önce ABD gibi federal yapıdaki ülkelerle eyaletler bazında çalışmaya başladıklarını, bu noktada Teksas'ın öncelikli eyaletler arasında yer aldığını kaydetti.

Teksas'ın, ABD'nin en fazla ihracat yapan eyaleti olmasının son derece önemli olduğunu dile getiren Çağlayan, "Teksas eyaleti bir ülke olsaydı, bugün dünyanın 13.-14. büyük ekonomisi olacaktı" diye konuştu.

Teksas eyaleti ile Türkiye arasında 3,2 milyar dolarlık bir dış ticaret hacminin bulunduğunu belirten Çağlayan, taraflar arasındaki ticaret hacmini geliştirmek istediklerini söyledi.

Eyalette yaşayan 50 bin civarındaki Türk'ün ilişkileri kuvvetlendirdiğini, 300'den fazla Türk müteşebbisin de Teksas'ta bulunduğunu kaydeden Çağlayan, böyle bir ortamda yapılan görüşmelerin önemine işaret etti.

ABD ile AB arasında imzalanması planlanan Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşmasına da (STA) değinen Çağlayan, "AB, maalesef, Türkiye'ye karşı samimi davranmadığı için iki yüzlü davrandığı, ortağına ihanet etme noktasında olduğu için, müzakerelerin başlangıç süresinde Türkiye-ABD arasındaki STA'nın başlamasının önemini ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Boston'daki terör saldırısı ve Teksas'taki gübre fabrikasında yaşanan patlamadan duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.

Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, mayıs ayında gerçekleştirilmesi planlanan ABD ziyaretinin tarihi öneme sahip olduğunu da vurguladı.

-"Türkiye, önemli bir aktör olmaya devam edecek"-

Houston Belediye Başkanı Annise Parker da Çağlayan'ın İstanbul-Houston arasındaki seferleri başlatan ilk uçuşta yer aldığını hatırlatarak, kendisinin de bu ziyarete karşılık verme ihtiyacı hissettiğini söyledi.

Çağlayan'ın, Teksas eyaleti konusundaki birikimine şaşırdığını, bundan mutluluk duyduğunu dile getiren Parker, "Ticaret, Houston için çok önemli. Ülkeler arasındaki çalışmaların kolaylaştırılmasının önemini biliyoruz" ifadesini kullandı.

Parker, ABD-AB arasındaki STA müzakereleri konusunda Türkiye'yi destekleyici tavır sergileyeceklerinin bilinmesini istedi.

Türkiye ile Houston arasında artık havayolu bağlantısının da bulunduğunu kaydeden Parker, "Bu gelişmeler, yüreklerimiz arasındaki bağlantının bir yansıması" dedi.

Türk iş adamları ve firmalarının Houston'a yatırımlarda bulunduğunu belirten Parker, gelecekte Houston'daki iş adamlarının Türkiye'deki yatırımlarının da artmasını umduğunu ifade etti.

Parker, Teksas'taki kaza ve Boston'daki saldırıların insanların canını tekrar yaktığını da kaydetti.

Parker, bir gazetecinin ABD'den Türkiye ekonomisinin nasıl göründüğüne ilişkin sorusu üzerine, "Türk ekonomisi, Avrupa'daki pek çok ekonomiden çok daha iyi bir konumda. Türkiye, coğrafi açıdan çok önemli bir konuma sahip ve dünya ticaretinde önemli bir aktör olmaya devam edecek" diye konuştu.

AA