Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

G-20 maliye bakanları, bir yandan Japona Merkez Bankası'nın aylık 7 trilyon yenlik tahvil alımlarını överken, diğer yandan gevşek para politikalarının olası yan etkilerine karşı tetikte kalma vaadinde bulundu.

Parasal teşviklerin bir ülkeye destek verirken, başka bir ülkede sıkıntılara neden olduğu endişelerine hak veren G-20 liderleri, Washington'daki toplantılarının sonunda "Uzun süreli parasal genişlemenin negatif sonuçlarına karşı duyarlı olacaklarını" söyledi.

Yenin son 6 ayda dolar karşısında yüzde 20 oranında zayıflaması, won üzerindeki etkilerinden ötürü Güney Kore'nin yeni şikayetlerine neden olsa da, G-20 yetkililerini Japonya Merkez Bankası'nın 2 yıl içinde yüzde 2 enflasyona ulaşma yolundaki hamlelerinden övgüyle bahsetmekten alıkoyamadı. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, görüşmelerden deflasyon mücadelesini tam gaz sürdürme onayı alarak ayrıldı.

Uluslararası desteği almanın, kendisine para politikasını daha uygun şekilde sürdürebilmesi için güven verdiğini dile getiren Kuroda, "Önümüzdeki 2 yılda nitelik ve niceliksel genişlemeyi sürdüreceğiz" dedi.

Yen, dolar karşısında 99.98 seviyesinden 4 yılın en düşüğüne geriledi. Japon yenindeki zayıflama, ihracatta en fazla paya sahip olan Japon otomobil üreticisi Mazda Motor Corp. ve satışlarının yüzde 70'ini ülke dışında kaydeden Sony Corp. gibi şirketlere yardımcı oluyor.