KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Aralarında Nomura International Plc, UBS AG ve Royal Bank of Scotland Group Plc.'nin de bulunduğu bir çok banka Euro Bölgesi'nde yaşanan ekonomik çalkantıdan dolayı Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) önümüzdeki hafta faiz oranını rekor düşük seviyeye çekmesini bekliyor.

Nisan ayına dair hizmet ve imalat verilerinin düşüşe işaret etmesiyle beraber ekonomistler Mayıs ayı için bir faiz indirimi bekliyorlar. Bugün açıklanan bir diğer veriye göre Almanya'nın Ifo iş güven endeksi ekonomistlerin tahmin ettiğinden daha çok düştü.

Bununla beraber AMB yetkilileri de bir önceki toplantılarında 2 Mayıs'ta planlanan buluşmada faiz oranını indirebilecekleri sinyalini verdiler. Başkan Mario Draghi ise 19 Nisan'da yaptığı konuşmada bölge ekonomisinin ekonomik raporlarda bir iyileşme göstermediğini itiraf etmişti. AMB Yönetim Kurulu üyesi Joerg Asmussen, faiz oranlarının ancak ekonomik verilerin kötü gelmesinin ardından düşürülebileceğini belirtmişti.

Londra'da bulunan Nomura ekonomisti Nick Matthews, "Son verilerle beraber yükselen hayal kırıklığı Mario Draghi'nin baz senaryosu üzerindeki baskıyı artırıyor ve beklenen yavaş toparlanmayı daha da zorluyor. Draghi tarafından AMB'nin harekete geçmeye hazır olduğunu duyuyoruz ve bu da önümüzdeki ay oranların kesilebileceği anlamına gelebilir" yorumunu yaptı.

Advertisement